2024. március 29., péntek

Rendőrségi korrupció Szerbiában

A hatékonyabb belső ellenőrzés és a szigorúbb büntetések vehetnék elejét a megvesztegetéseknek

A politika hatása és az alacsony fizetés az oka a rendőrségi korrupciónak, vélekedik a megkérdezett rendőrök fele egy kutatás szerint – hangzott el azon az óbecsei kerekasztal-beszélgetésen, amelyen bemutatták a Rendőrségi korrupció Szerbiában című kiadványt.

A hét végén megtartott rendezvényen Predrag Petrović és Saša Đorđević, a Belgrádi Biztonságpolitikai Központ munkatársai többek között arról is beszéltek, hogy a tavaly végzett kutatás szerint a lakosság egyharmada vélekedik úgy, hogy azért fogadnak el a rendőrök kenőpénzt, mert ezt teszik a kollégáik is. A közvélemény-kutatásból és statisztikákból szerzett adatok szerint a legkorruptabbaknak a közlekedési és a bűnügyi rendőrök bizonyultak. A hallgatás kódexe, a szakmai előrelépés tisztázatlan követelményei és a gyenge belső ellenőrzés az oka a rendőrségi korrupció jelenlétének Szerbiában – szögezték le a tanulmány szerzői. Saša Đorđević szerint a rendőrség zárt rendszerként működik, amelyben a kollégák nem árulják el egymást, miközben 80 belső ellenőrnek kellene teljesítenie a feladatát a mintegy 24 ezer rendőr felett, ami szinte lehetetlen vállalkozás. A rendőrök és a megkérdezett polgárok is egyetértettek abban, hogy az első lépés a korrupció elleni harcban a szigorúbb büntetés lenne.

A kerekasztal-beszélgetést a központ, az újvidéki újságíró-iskola, a Toplicei Demokrácia és Emberi Jogi Központ, az Info centar Brus, a Južne vesti, a PROTECTA, a Korrupció Elleni Társaság és az Óbecsei Ifjúsági Szervezet (BUM) szervezte. Az óbecsei fiatalok májusban részt vesznek a rendőrség belső ellenőrzésével folytatott szakmai konzultációkon is.