2024. április 19., péntek

Gyengébb a vásárlóerő a zentai piacon?

Egyesek szerint igen, mások szerint nem csökkent a forgalom a zentai piacon a parkolódíj bevezetése óta

A zentai piacon árulók közül többen is észrevételezték, hogy mióta körülbelül egy évvel ezelőtt bevezették a központban a fizetős parkolást, megcsappant a forgalmuk. Írásunkban annak igyekeztünk utánajárni, hogyan vélekednek erről a piaci árusok és a piacon található üzletek kereskedői, valóban a parkolás megfizettetése miatt vagy a növekvő pénztelenség miatt csökkenhetett egyesek forgalma.

A tejcsarnokban elmondták, hogy drasztikusan csökkent a forgalom az áruvételben. Szerintük a parkolódíj miatt kevés vevő jár be: – Fut az egész világ, mindig azt nézik, mikor jár le a parkolódíjuk. Jó lenne valami kompromisszumos megoldás, mert hiába fizettetik meg a parkolást, azóta sincs rend, csak az ember lett kevesebb a piacon. Azt érték el vele, hogy mi, piacosok még nagyobb nyomorba estünk bele, mert ez még egy költség. Havonta 750 dinárt fizetünk parkolásért, az évente 9000 dinár, ezt is pluszba húzzák ki a zsebünkből. Nem jöhetünk autó nélkül, az árut nem hozhatjuk biciklivel.

Turányi Margit termelő szerint azóta, hogy van parkolódíj, mindenki rohan: – Szinte futnak, kifizetik az árut, aztán a nagy kapkodásban itt felejtik, vagy annyira sietnek, hogy fizetni is elfelejtenek, ha nem szólok rájuk. Nézik, mikor telik le a parkolóidejük. Pénztelenség van, és most még a parkolódíjat is fizetni kell, szerintem ez a szegény ember zsebéből van kihúzva. Én egyébként kerékpárral hordom ki az árumat, meg traktorral korán reggel, egy kocsit nem tudok fenntartani.

Mészáros Etelka termelő szerint nagyon csökkent a forgalom: – Hat éve árulok zöldségfélét a zentai piacon, és én bizony megérzem az eladáson, hogy fizetni kell a parkolásért. Az emberek csak átrohannak a piacon, próbálják pár perc alatt lebonyolítani a bevásárlást, hogy ne kelljen parkolódíjat fizetniük, inkább zöldségért is elmennek oda, ahol nem kell fizetni a parkolásért, pl. a Roda marketbe.

A piacon húsz éve jelen lévő Trimplex üzletben is osztják azt a véleményt, hogy a parkolódíj bevezetése óta csökkent a forgalom: – Az emberek mindig az órájukat figyelik, folyton sietnek, vagy be se jönnek. Nincs idejük nézelődni, felpróbálni a ruhákat, leginkább csak egy óra parkolódíjat fizetnek be, és mindent az idő alatt akarnak elintézni. Nekünk már az is nagy segítség lenne, ha legalább délután nem kellene fizetni a parkolásért, akkor egy kicsit szabadabban nézelődnének a kuncsaftok. Nem sok az a 25 dinár egy órára, de sok kicsi sokra megy.

Csáki Zoltán papucsos szerint a vevő egyszerűen nem jön be a piacra: – Nincs is kinek megvenni a papucsot, hiszen fele annyi ember jár be a piacra, mint azelőtt. Nekem nem azzal van bajom, hogy ki kell fizetnem a havi 750 dináros parkolóbérletet, hanem azzal, hogy azóta elfogytak az emberek, és ezt valószínűleg a parkolódíj bevezetése hozta.

Az egyik gyümölcsárus szerint is ötven százalékkal kevesebb ember tér be a piacra, és ez a forgalmon is meglátszik. – Nem mernek az emberek megállni, nézelődni, nincs idejük elgondolkodni azon, akarnak-e esetleg még valamit venni. Hogy ne kelljen parkolódíjat fizetniük, a többség 15 percre berohan, megveszi azt az egy dolgot, amit akart, és nem válogat tovább, már megy is kifelé. Ha vált jegyet, akkor meg egy óra alatt akar mindent lebonyolítani, a postát, az önkiszolgálót, a bankot, és a piacra már inkább be se jön, úgysincs ideje nézelődni, inkább kimegy a tornyosi úti piacra, ahol addig parkol, ameddig akar.

Bús Tibor horgosi termelő 15 éve árul almát a zentai piacon, ő másként vélekedik: – Én nem látok összefüggést a kettő között. A forgalom már a parkolódíj bevezetése előtt megcsappant, november óta meg különösen gyenge a vásárlóerő, de ez inkább a gazdaság romlásának tudható be. Szerintem nem rohannak az emberek, inkább alaposan körülnéznek, és ahol néhány dinárral olcsóbban találnak árut, ott vásárolnak, ez az igazi pénztelenség.

Berta Jolán termelő is azt mondja, hogy nem tapasztalt forgalomcsökkenést: – Annyi biztos, hogy több lett a biciklis, itt a hátam mögött a kerékpártartó roskadozik a bicikliktől, de ez nem baj, mert a forgalmam nem csökkent. Aki idősebb, és nem bír biciklivel jönni, az elküld maga helyett valakit, aki megveszi neki, amire szüksége van, aki meg ragaszkodik az autóhoz, az kifizeti azt az egy óra parkolódíjat, amennyi idő alatt be tud vásárolni.

Fekete Csaba, a piacon található csókai hentesüzlet hentese szerint sincs forgalomcsökkenés, ők legalábbis nem érzik, aki húst akar venni, az most is megveszi. Azt mondta, a parkolás bevezetése óta sokkal könnyebb közlekedni Zenta központjában, és ez jó.

A vélemények tehát megoszlanak. Azt a következtetést levonhatjuk, hogy a parkolódíjnak a többség nem örül, az azonban nem egyértelmű, hogy emiatt csökkent volna a piacon forgalom. Abban a többség egyetért, hogy azóta mindenkinek sietős a dolga, de az is biztos, hogy az általános pénztelenség is kihat a vásárlóerő csökkenésére.