2024. április 20., szombat

Kismamahonlap indul

Május 4-én indul a babamama.rs honlap, melynek középpontjában a vajdasági magyar édesanyák tájékoztatása áll majd

Fontosnak tartom, hogy a kismama ne maradjon magára, hogy tudja, kihez fordulhat a gondjaival és hol tájékozódhat – mondta Tómó Margaréta, a babamama.rs honlap ötletgazdája, illetve felelős főszerkesztője. Ez az internetes portál anyák napján indul, számos olyan tartalommal, amely érdekelheti a gyakorló kismamákat, valamint azokat is, akik még csak tervezik a családalapítást. Elsősorban a vajdasági magyar anyákat, illetve fiatal szülőket célozza meg, hiszen a vajdasági magyar fiatal szülők számos támogatástól esnek el, mert vagy nem értesülnek róla, vagy nem tudják, hol érvényesíthetik jogaikat, és sok esetben azt sem tudják, hogy mire is van joguk.

Azok a gondok késztettek ilyen honlap elindítására, amelyekkel gyakorló, fiatal anyukaként kellett szembenézned?

– A honlap ötlete azután született meg, amikor már megszültem, amikor rám tört egy kényszer, hogy bizonyos dolgokat ki kell írnom magamból. Blogot kezdtem írni, ezt nagyon jól fogadták az olvasók, sőt számos saját élményt osztottak meg más anyukák is ezen a blogon keresztül, illetve kérdésekkel fordultak hozzám. Sajnos nincs kinek elmondaniuk, ha valamilyen trauma érte őket a várandóságuk idején vagy a szülést követően. Így a közösségi oldalakon, különböző fórumokon próbálják megbeszélni a gondokat, pl. a pelenka vagy a gyermekorvos megválasztását stb. Ezeken a fórumokon a kismamák olyan kérdéseket is feltesznek, amelyekre szerintem nem egy közösségi oldalon kellene megtalálni a válaszokat. Ekkor fogalmazódott meg bennem, hogy egy egy hivatalos gyűjtőhelyre van szükség, ahol a kismamák megtalálhatják a kérdésükre a válaszokat. Február végén pedig megszületett a döntés, hogy az Élet Szövetsége Polgári Egyesületen keresztül létrehozunk egy honlapot. Nem szerettem volna kirekeszteni az apukákat sem, de rövid, frappáns nevet szerettem volna adni a honlapnak. És igazából a párommal, aki nagyon sokat segít nekem, közösen választottuk ki a babamama.rs elnevezést. Csernik Márton webfejlesztő készítette el a honlapot, a honlap logóját pedig Majláth Dianna.

Ma, amikor az interneten mindenféle információt megtalálunk, meg tudja állni a helyét egy ilyen honlap?

Tómó Margaréta elsőszülött gyermekével, Gergővel

Tómó Margaréta elsőszülött gyermekével, Gergővel

– Szerintem igen. Lehet, hogy lesz ezen a honlapon is egy csomó olyan információ, amely máshol is megtalálható, viszont nagyon sok minden specifikus erre a mi országunkra, onnantól kezdve, hogy kötelezőek a védőoltások, vagy a védőnő milyen tanácsokkal látja el a kismamát, miután a szülés után hazamegy a babával. Vagyis ez a honlap az itteni körülményekre fókuszál. És azért van neki létjogosultsága, mert nincs sehol magyar nyelven információ. Figyelembe kell venni, hogy a magyar anyukák jelentős része falun él. Falun egyébként is fiatalabb korban vállalnak a nők gyermeket, mint a városban. És a falun élő magyar anyukák többsége vagy nem beszéli a szerb nyelvet, vagy egyszerűen nem tudja, hogy hol keresse azokat az információkat, amelyekre szüksége van. A babamama.rs honlapon minden információt meg lehet majd találni például a köztársasági, önkormányzati, de az anyaországi támogatásokról is. Ezenkívül nincs olyan másik gyűjtőhely, ahol magyar ajkú szakorvosok válaszolnak konkrét kérdésekre. Szakorvosokkal, nőgyógyásszal, védőnővel, gyermekgyógyásszal, pszichológussal, mentálhigiénés szakemberrel működünk együtt, akiknek kérdéseket lehet feltenni. Továbbá folyamatosan tájékozódhatnak majd az anyukák például a törvénymódosításokról, legyen szó oktatásról vagy a gyermek egészségéről. A családtervezéstől kezdve a várandósságon keresztül a gyermekgondozásig, gyermeknevelésig minden témát érint majd a honlap, amelyek mindegyikéhez hozzá lehet majd szólni. És természetesen programajánlóval is készülünk, hogy az anyukák tudják, hová, milyen programokra vihetik el a gyereküket. De megválasztjuk majd mindennap a nap babáját is, illetve magyar keresztnévajánlónk is lesz, valamint babaételrecepteket is közlünk.

Mely korosztályra korlátozódik a honlap?

– Az anyukáknak a legnagyobb támaszra akkor van szükségük, amikor nagyon pici gyermekük van. Így nyilván ezekre a problémákra fókuszál a honlap, de mivel később, a nagyobb gyerekeknél is felmerülhetnek gondok, így például a kamaszkorú gyerekeket érintő információk is megtalálhatók majd a honlapon.

Mekkora csapat dolgozik ezen?

Komenda Renáta védőnő a csecsemőgondozással kapcsolatos javaslatokról ír, a szakértői szövegekben pedig Balázs Vataščin Emese segített. Sokat segít az Exspecto Mentálhigiéné Alapítvány, illetve ezen belül Ricz Dencs Tünde és Joó Horti Lívia. Egyelőre egyedüli újságíróként én dolgozom ezen a honlapon, és éppen ezért nagy hiányossága, hogy szabadkai lévén, a felkért szakemberek többsége is szabadkai. De remélem, idővel más városokból is csatlakoznak hozzánk szakemberek, orvosok, illetve újságírók, hogy minél szélesebb körű tájékoztatást kapjanak a kismamák. Igenlő választ kaptam még dr. Cservenák Pétertől, a topolyai szülészeti osztály főorvosától, aminek nagyon örülök, illetve dr. Varga Lívia topolyai gyermekorvostól is. Terveink szerint jogászunk is lesz, aki a munkatörvénnyel kapcsolatos kérdésekre válaszol majd.

Nyitókép: Tómó Margaréta elsőszülött gyermekével, Gergővel