2024. április 20., szombat
MONOSTORSZEG

Sátrak helyett barakkokban a Vöröskereszt tábora

A zombori Vöröskereszt húsz évvel ezelőtt vette át használatra a várostól alig húsz kilométerre lévő, akkor már igencsak lelakott pionírtábort, hogy ott a szervezet a környező országokból érkező fiatalok képzéseit és táborait megtarthassa. Az elmúlt héten a sátortábor helyén 12 barakkot avattak, amelyek minőségibb szálláshelyet biztosítanak a táborozóknak. Ennek megvalósításához nemcsak helyi eszközökre volt szükség, hanem a zombori önkormányzattal szoros kapcsolatot tartó svájci Községek Együtt (Gemeinde gemeinsam) Humanitárius Szervezet segítségére, amelynek elnöke, Arne Engeli, Zombor tiszteletbeli polgára önzetlenül támogatja az itteni humanitárius akciókat.

Sátrak helyett az idén már faházakban táborozhatnak a fiatalok (Fotó: Fekete J. József)

Sátrak helyett az idén már faházakban táborozhatnak a fiatalok (Fotó: Fekete J. József)

Engeli 1995-ben, az embargós időkben megszervezte, hogy a zombori festők alkotásait Romanshorban elárverezzék, megoldotta, hogy a festmények repülővel kijussanak az aukcióra, és az ott beszerzett összegből a zombori Vöröskereszt kiépítette a tábor víz- és csatornavezetékét, konyháját, és ezek ma is működnek. A rá következő esztendőben a zombori árvaház védencei voltak a tábor első lakói, mondta el a megnyitón dr. Milan Zobenica, a Vöröskereszt zombori fiókjának elnöke.

A Bodeni-tó partjáról juttatott hathatós támogatásnak köszönhetően a tábor fönnállásának 20. évfordulója alkalmából tizenkét új faházat adtak át a monostorszegi, festői környezetben elhelyezkedő táborhelyen.

Dragan Radovanović, a Vöröskereszt országos szervezetének elnöke hangsúlyozta, a tábor lényege, hogy itt fiatalok gyülekeznek és tanulnak, szórakoznak, ismerkednek majd. Tanulják a toleranciát, az erőszakmentességet, azzal a szándékkal, hogy megváltoztassák a világot, hogy jobbá tegyék annál, mint amit szüleik hagynak rájuk.

A Vöröskereszt monostorszegi nemzetközi edukációs táborának ötletét Gordana Savin, a szervezet zombori fiókjának munkatársa adta, akinek az új, egyenként négyszemélyes barakkok átadásán nyilvánosan mondtak köszönetet.