2024. április 19., péntek
KÉZILABDA

Címvédésre készül a Győr

Címvédéssel szeretné emlékezetessé tenni az első női kézilabda Bajnokok Ligája négyes döntőt a Győr, amely szombaton és vasárnap a Papp László Budapest Sportarénában lép pályára a dán Midtjylland, a montenegrói Budućnost és a macedón Vardar társaságában. A győriek tavaly még a hagyományos, oda-vissza vágós párharcban fektették két vállra finálés ellenfelüket, a norvég Larvikot, és ezzel megszerezték – hét elveszített európai kupadöntő után – a klub történetének első nemzetközi diadalát.

Most annyiban változik a helyzet, hogy a magyar fővárosban egy meccsen kell legyőzniük a Midtjyllandot – „leánykori” nevén az Ikastot – az elődöntőben, aztán a remények szerint jöhet a finálé. A másik ágon délszláv csata lesz a 2012-es bajnok Budućnost és a tavaly nyáron alaposan (mind játékosállományban, mind anyagilag) megerősödött Vardar között.

A négyes döntősök közül a Midtjyllandnak van a legtöbb veresége a BL mostani kiírásában – szám szerint három –, nyolc győzelem és egy döntetlen mellett. Az ETO az egyedüli veretlen a mezőnyben, tíz siker mellett két döntetlen áll a statisztikában, de a két pontvesztés a másik ágon szereplő Budućnost ellen volt (23:23, 26:26). A Vardar azt a bravúrt vitte véghez, hogy a selejtezőből indulva jutott el a négyes döntőbe, soraiban három exgyőrivel, Ana Đokićtyal, Andrea Lekićtyel és Jovanka Radičevićtyel. Utóbbi két játékos tagja volt a tavalyi bajnok alakulatnak. A mostani elődöntős szereplés a klub eddigi legnagyobb sikere. A szkopjei csapat tíz győzelemmel, három döntetlennel és egy vereséggel, a podgoricaiak hét győzelemmel, három döntetlennel és két vereséggel érkeznek a Papp László Arénába.

A női BL-ben először rendeznek négyes döntőt. A férfiaknál nagyon bevált ez a rendezés, és ha most Budapest is jól vizsgázik, nagy esély van arra, hogy hosszú éveken át itt rendezzék a női final fourt, mint a férfiak esetében Kölnben.
A góllövőlistán pillanatnyilag a győri sztár, Görbicz Anita vezet 73 találattal. A többiek közül, akik még versenyben vannak, a szkopjei Lekić áll a legjobban, ő a negyedik 68 góllal.

A női BL négyes döntőjének programja, szombat: Győr–Midjylland (15 óra), Vardar Szkopje–Budućnost (17.30). Vasárnap: a 3. helyért (14.30), döntő (17 óra).