2024. április 25., csütörtök

Senki nem követelőzhet

Hivatalba lépését követő első nagyobb interjújában Aleksandar Vučić szerb kormányfő az expozéja kapcsán megfogalmazott kritikákra, a nyugdíjak kérdésére, valamint a jövendőbeli beruházásokra is kitért. A Szerbiai Rádió és Televíziónak nyilatkozva Vučić elismerte, hogy a kilátásba helyezett takarékoskodási intézkedések nem korszakalkotó jellegűek, és nem oldják meg egyik napról a másikra az ország problémáit. Ugyanakkor ezeknek az intézkedéseknek a végrehajtásával az állam a polgárok, illetve a pénzük iránti tiszteletét fejezi ki.

Aleksandar Vučić: Senki nem hülye, tudjuk, hogy a takarékoskodási intézkedések nem korszakalkotóak (Fotó: Beta)

Aleksandar Vučić: Senki nem hülye, tudjuk, hogy a takarékoskodási intézkedések nem korszakalkotóak (Fotó: Beta)

– Sem a közhivatalok munkaidejének módosítása, sem a hivatali gépjárművek használatának korlátozása nem oldja meg az ország problémáit. Érdekes hallgatni, hogyan értékelik bizonyos kvázi szakértők ezeket az intézkedéseket. A kormány tagjai közül senki nem hülye, és senki nem hiszi, hogy ezekkel az intézkedésekkel mindent megoldunk. Ezzel tiszteletünket fejezzük ki a polgárok pénzének irányába. Egy példa: az adófizetők pénzéből eddig több mint húszéves hivatali gépjárművek fenntartási költségeit is finanszírozta az állam, ez pedig néhány gépjármű esetében akár évi 10 ezer eurót is kitett. A jövőben csak az állami tisztségviselők legszűkebb köre használhat hivatali gépjárművet – magyarázta Vučić.

Az új kormányfő nem érti azokat, akik május 1-jén felvonultak a belgrádi szakszervezeti tiltakozáson. Úgy tűnik, senkinek nem fűlik a foga a fájdalmas intézkedésekhez, senki nem hajlandó felvállalni a kemoterápiát, pedig Szerbia súlyos rákos daganatban szenved, fogalmazott Vučić. Akinek van jobb ötlete, az ne tartsa meg magának, fűzte hozzá.

Ami a nyugdíjakat illeti, októberig ezt a témát biztosan nem veszi elő a kormány. Akkor vizsgálják majd felül, hogy az egyéb intézkedéseknek milyen eredménye van, sikerült-e megkezdeni a szürkegazdaság felszámolását, valamint növelni a foglalkoztatottságot. Mint megjegyezte: októberig nem kíván beszélni a nyugdíjakról, és ezt más sem teheti meg, valamint addig nem is csökkentheti senki a nyugdíjakat.

A gazdaság újjáélesztéséhez szükséges törvényekkel, valamint a külföldi beruházásokkal kapcsolatban Vučić kifejtette: Szerbiának mindkét kérdésre ugyanakkora figyelemmel kell összpontosítania, tekintettel arra, hogy olyan országok veszik körül, amelyek jelentős összeget különítenek el a külföldi beruházások bevonzására. A gépjárműipar különösen fontos Szerbia számára, jegyezte meg Vučić, valamint hozzátette: biztos abban, hogy ezen a területen hamarosan mindenki komoly meglepetések tanúja lehet.

– El kell érni, hogy Szerbiában biztonságossá váljék az üzletelés és a piac. Ezért kívánunk minél több beruházót az országba vonzani, hiszen ezek új munkahelyeket jelentenek. Ez különösen fontos akkor, amikor itt állunk az átszervezés alatt álló közvállalatokkal, amelyek sorsa egyelőre igencsak bizonytalan. Komoly intézkedésekkel kívánunk szembeszállni a válsággal, hogy jobb beruházási feltételeket kínálhassunk Macedóniánál vagy Bulgáriánál. Ezért fontos Szerbia számára a megállapodás a Nemzetközi Valutaalappal, ez egy újabb zöld fény lenne, mint ahogyan a német kormány döntése is zöld fény minden külföldi beruházó számára. Most először merem kimondani, hogy bízom abban: hamarosan sikerül megoldani a Smederevói Acélművek – ami havonta 8,5 millió dollárjába kerül az államnak – kérdését.

A Vajdasági Magyar Szövetség és az Szerb Haladó Párt közötti koalíciós szerződés kapcsán Vučić leszögezte: a VMSZ vezetősége biztosította arról, hogy megfelelő szakembereik vannak, akik részt vehetnének a fontos állami vállalatok irányításában, és ha ezek a személyek valóban a legjobbnak bizonyulnak a pályázatokon, akkor alkalmazásuknak semmi akadálya. Minden közvállalat élére professzionális menedzsmentet helyez a kormány, fűzte hozzá a kormányfő, valamint leszögezte: senkinek nem adott engedélyt arra, hogy arról beszéljen, hol ki lesz igazgató, vagy hogy bárki is követelőzzön.

– Senki nem követelőzhet, hogy ezt akarja, vagy azt akarja. A közvállalatok központosított irányításában nem politikusok fognak ülni. A központosított irányítás feladata lesz felülvizsgálni, hogy a közvállalatok betartják-e üzleti terveiket. Ez a gazdasági minisztérium hatáskörébe fog tartozni, annak élén pedig pártfüggetlen személy áll – fejtette ki Vučić.

Az új kormányfő arra is ígéretet tett, hogy az állam minden olyan munkaadóval, mágnással leszámol, aki nem fizeti munkásai után a járulékokat, vagy nem fizeti villanyszámláit, esetleg üzleti partnereit. Az új munkatörvény összeállításakor arra is odafigyelnek majd, hogy az védje a munkásokat, hangsúlyozta Vučić.