2024. április 25., csütörtök
UKRÁN VÁLSÁG

Szlovjanszkot „megtisztították” a szakadároktól

Az Ukrán Nemzeti Gárda (NGU) harcosai gyakorlatilag megtisztították a kelet-ukrajnai Szlovjanszkot a fegyveresektől – jelentette be pénteken Sztepan Poltorak altábornagy, az NGU parancsnoka. Közölte: az NGU Szlovjanszkban tartózkodó tagjai készen állnak arra, hogy végrehajtsák azokat a harci feladatokat, amelyeket a hatóságok vagy a körülmények állítanak eléjük. A terrorellenes műveletet az NGU minden veszteség nélkül hajtotta végre, és sebesülés sem történt.

Szerinte az akcióval gyakorlatilag megtisztították Szlovjanszkot a „terroristáktól”, akik közül sokan jól ki voltak képezve. Arszen Avakov belügyminiszter is elismerően nyilatkozott az akcióról. Mint mondotta, az NGU Kijev környékén kiképzett első tartalék zászlóalja igen hatékonynak és felkészültnek bizonyult. „Úgy gondolom, létre kell hoznunk a második zászlóaljat is, és a NGU fogja képezni a belügyi fegyveres erők alapját” – vélekedett.

A hadműveletet irányító törzs ultimátumot adott a szlovjanszki fegyvereseknek, hogy adják át az összes általuk fogva tartott túszt. Amennyiben ezt nem teszik meg, a hatóság maximális büntetési tételek kiszabását fogja kérni a bíróságoktól a fegyveres csoportok vezetőire, s semmilyen enyhítő körülményt sem vesznek figyelembe. Egyúttal felszólították a fegyvereseket; adják meg magukat, és adják át törvénytelenül szerzett fegyvereiket. Ha megadják magukat, és nem követtek el súlyos bűncselekményt, szavatolják a biztonságukat és közbenjárnak érdekükben az ügyészségnél. A Szlovjanszkba vezető összes utat lezárták, a város teljesen körbe van zárva.

Pénteken Odesszában is összecsapások voltak. A mintegy másfél ezer, Kijev-párti felvonulót, nagyrészt a helyi focicsapat híveit botokkal, kövekkel, petárdákkal támadták meg sisakos oroszpártiak. A rendőrség szétválasztotta őket, de egy embert mellkasán ért egy halálos lövés.

OROSZBARÁT FEGYVERESEK HELIKOPTEREK LELÖVÉSÉRŐL SZÁMOLTAK BE

Oroszbarát fegyveresek közlésük szerint lelőtték a Szlovjanszk elleni hadműveletben részt vevő ukrán erők két helikopterét, s az egyik pilóta meghalt, a másikat foglyul ejtették. A szakadárok előzőleg arról számoltak be, hogy az ukrán csapatok deszantegységek és páncélosok bevetésével kora reggel nagy erőkkel benyomultak a Donyeck megyei városba.

EVAKUÁLTÁK A FOGVA TARTOTT EBESZ-MEGFIGYELŐKET

Evakuálták a fogva tartott EBESZ-megfigyelőket a Szlovjanszkban zajló harci cselekmények övezetéből – írta a Bild Zeitung pénteken, a város önjelölt szakadár polgármesterére hivatkozva „Mindegyiküket biztonságos helyre vitték, a harci cselekmények zónáján kívülre” – idézte a német lap Vjacseszlav Ponomarjovot.

MOSZKVA A HADMŰVELET AZONNALI BESZÜNTETÉSÉT KÖVETELTE

Moszkva a kelet-ukrajnai hadművelet azonnali beszüntetésére szólította fel Kijevet. A külügy felháborodását fejezte ki a Szlovjanszknál megkezdett „megtorló hadművelet” miatt, és külön bírálta, hogy abba a szélsőséges Jobboldali Szektor „terroristáit” is bevonták. Moszkva határozottan követeli a Nyugattól, hogy hagyjon fel az Ukrajnával kapcsolatos „romboló politikájával” és határolja el magát a kijevi hatalomtól. Előzőleg Vlagyimir Putyin orosz elnök figyelmeztette Kijevet, hogy a békés rendezést célzó genfi megállapodás utolsó reményét is szétzúzza az oroszbarát erők ellen indított hadművelettel.

ÚJRA BEVEZETTÉK A SORKÖTELEZETTSÉGET

Kijev ismét bevezette az általános sorkötelezettséget. Olekszandr Turcsinov ügyvivő államfő csütörtökön írt alá a rendeletet „az állam védelmi képességének növelését szolgáló intézkedésekről”, amely – indoklása szerint – „az ország területi egységét fenyegető veszélyek és az Ukrajna belügyeibe való beavatkozás” miatt vált szükségessé.

A sorkötelezettséget tavaly októberben szüntették meg. Akkor a hadsereg létszáma 168 ezer fő volt. A haderőreform szerint a létszámot öt év alatt 70 ezerre kellett volna csökkenteni.

AZ AEROFLOT NEM REPÜLHET DONYECKBE ÉS HARKIVBA

Az ukrán hatóságok pénteki hatállyal egyoldalúan letiltották az orosz légitársaságok Donyeckbe és Harkivba közlekedő járatait – közölte a Roszaviacija, amely a nemzetközi légiközlekedési egyezmények példátlan megsértésének minősíti a döntést. Álláspontja szerint ez sérti az utasok jogait, és „humanitárius blokád” alá veszi a két ukrajnai várost. Az Aeroflot orosz légitársaság közölte, az utasok visszaválthatják már megvásárolt jegyeiket.