2024. április 19., péntek

Nehéz helyzetben a dolgozó

A szakszervezetek tiltakozó felvonulást szerveznek Belgrádban

A május elsejei ünnep kapcsán Milan Popović, az Önálló Szakszervezetek Szövetsége szabadkai szervezetének elnöke tartott sajtótájékoztatót, melyen elmondta, a munka és a munkások napját egykor nagyszabású ünnepség kísérte, hiszen akkor még a dolgozó emberek megengedhették maguknak, hogy ezt a napot megünnepeljék, habár a nehezebb időkben sem feledkeznek meg róla, ha szerényebben is ünnepelnek.

Mint bejelentette, az idén az Önálló Szakszervezetek Szövetsége a Független Szakszervezetekkel közösen május elsején délben tiltakozó felvonulást szerveznek Belgrádban, hogy hangot adjanak a munkásosztály, valamint a nyugdíjasok és munkanélküliek helyzete miatti elégedetlenségüknek. Ez a tiltakozás nem a kormány ellen irányul, csupán szeretnék kifejezni, hogy a helyzet tarthatatlan. Szabadkáról is lesznek résztvevők, és bár jó lenne, ha minél többen megjelennének a fővárosban, sajnos anyagi okok miatt Szabadkáról csupán egy busznyi ember vesz részt a tiltakozáson.

– A helyzet nagyon rossz, de erről az új kormány miniszterelnöke is beszélt már, elmondta, fájó reformok elé nézünk. Úgy vélem, az emberek probléma nélkül elfogadnák a reformokat, ha az tényleg egy-két évig tartana, s azután a szerbiai dolgozók jobban élnének, de mindenki attól fél, hogy megint nem úgy lesz, ahogy mondják. Sok ígéret elhangzott a múltban, és a lakosság nem hisz már az ígéreteknek, de reménykedik a jobb jövőben, ezt mutatja a választások eredménye is. A szakszervezeteknek sincs bizalmuk a kormány felé, de mi is reménykedünk. Nagyok az elvárások és mindenképpen adni kell egy kis időt az új kormánynak, hogy eredményeket produkáljon, de hallatni fogjuk a hangunkat, ha rossz irányba mennek a dolgok – mondta.

Milan Popović kifejtette, habár sok dolgozó nem kap fizetést, nem fizetik utánuk az adókat, járulékokat, mégis a munkásosztályt hibáztatják ezért, és arra hivatkoznak, hogy a munkatörvény az egyik legnagyobb probléma az országban. Rámutatott, sok befektető elégedett a szerbiai munkaerővel, és nem a munkatörvény miatt nem jönnek a külföldi befektetők Szerbiába, hanem a politikai bizonytalanság, a törvények folyamatos változtatása miatt. Hozzátette, meg kell változtatni a munkatörvényt, és az ahhoz kapcsolódó törvényeket, mert a mostaniak sem biztosítják a munkások jogait, és bár át lehet venni bármelyik uniós ország törvényeit, de a minimálbért mindenképpen meg kell emelni a nettó egy euróról legalább kettőre, mert a jelenlegi bérből nem lehet megélni, ugyanakkor ezzel még mindig olcsó munkaerőnek számítanánk, hiszen például Németországban ezt az árat 8,5 euróban szabták meg. Emellett szükség lenne kollektív szerződésekre is, s nem csak munkaszerződések aláírására.

– Ha elejét vennék a munkások kizsákmányolásának, a korrupciónak, a bűnözésnek és a pénzmosásnak, amit bár nem az állam csinál, de megadja hozzá a lehetőséget, ha mindenki végezné a dolgát és megtennék a megfelelő intézkedéseket, akkor az emberek képesek lennének megélni a fizetésükből. Reméljük, az Európa felé vezető úton ezt a kormány is belátja majd. A szakszervezetek ereje a tömegben van, és csak akkor tud valamit elérni, ha sokan az ügy mögé állnak, mert akkor az állam is odafigyel a problémára – mutatott rá az elnök.

A szakszervezet elnöke abban a reményben gratulált minden szabadkai polgárnak, dolgozónak és szakszervezeti tagnak május elseje alkalmából, hogy eljön az az idő, amikor a május elsejét újra a munka ünnepeként ünnepelhetik meg az emberek, s hogy a dolgozók visszakapják méltóságukat.