2024. március 29., péntek

Fóliás szívhasadás

„Müszi! Köszi”, „...mert hülye azért nem vagyok!”, „Hurkagyurka”, „Útba esik jövet menet, a takarék szövetkezet” – csak néhány azok közül a reklámok közül, amelyek szlogenjei olyan jól sikerültek, hogy éveken át visszacsengtek az ember fülében, s egy-egy helyzetben még poént is lehetett gyártani belőlük. Jugoszláviában, aztán Szerbiában egyértelműen a Cipiripi vitte el a pálmát, amely mindössze két másodpercet vett igénybe és bárhol, bármikor be lehetett szúrni a vigyorgó mókusfejet, legyen szó politikai nagygyűlésről, labdarúgó-mérkőzésről vagy kulturális eseményről.

Ma is fontos a szlogen, de az utóbbi időben a célszemély megszólítása egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Ez a reklámozócégekre igaz, míg a polgár, akit vezetékes telefonon hívogatnak, egyre nehezebben viseli azt, hogy hol bankkártyát, hol utazást, hol életbiztosítást, hol ezeket mind egyszerre szeretnék neki eladni. Nem árt tudni, hogy a kereskedőnek egy telefonhívásra joga van, ha újra hív, a tiltás után jöhet a szabálysértési feljelentés. Ha azonban az ember egyszer megadta a mobilszámát, és a honlapon kipipázta azt, „hogy elfogadom a feltételeket”, akkor nincs menekvés, minden egyes új termék megjelenésekor, kiárusításkor is hívni fogják.

Egyre többen vannak azok a cégek, amelyek félinformációval félrevezetik a vásárlókat. Nagy szerepe van ebben a médiának is, amely nem alapos, nem jár utána a dolgoknak. Amikor a Fiat Puntót elkezdték szubvencióval árulni, mindenki – akinek volt egy kis megtakarított pénze az önrészre és 25 ezer dinár feletti fizetése vagy nyugdíja – rohant az autókereskedésbe, hogy lecserélje öreg Ladáját, Yugóját vagy 101-esét, mert a „legkedvezőbb”, 4,5 százalékos kamattal vehetett új autót. Ugyanebben az időben a Hyundai cég egyik modelljét 2, a másikat pedig 0 százalékos kamattal adta 60 hónapos finanszírozási lízingre. Most is a legtöbben a Fiat 500 L esetében érvényes 1,99 százalékos kamatot gondolják a legkedvezőbbnek, pedig a Dacia 5000, a Renault 8000, a Hyundai 5000–10 000, a Ford 7000, a Nissan pedig 10 000 eurós kamatmentes kölcsönt biztosít autóinak vásárlásakor.

Természetesen a Fiat 500 L esetében a Nacionale (nemzeti) jelző a Szerbiában államalkotónak nevezett egyének nemzeti érzelmére is rájátszik, s teszi ezt egészen sikeresen. És ahogy a teleshopos eladó mondja a reklámfilmben: és ez még nem minden! Olaszországban egy lépéssel tovább merészkedett a torinói központú cég: egyik nap a Pomigianóban, a Mirafioriban és a Melfiben található gyár parkolójában levő autókat – amelyek nem olasz gyártmányúak voltak – egy méretes fóliával vonták be és rátettek egy meghasadt szívet, azzal a szöveggel, hogy: Ha mással látlak, a szívem meghasad. De mi továbbra is gondolunk rád. A tudósítások szerint volt, aki jót nevetett az akción, míg másoknak nem tetszett ez az erőltetett marketingfogás. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy az említett három gyárban a munkások, ha az általuk készített Fiat autók közül választanak, 12 és 26 százalék közötti kedvezményben részesülnek, s ezt a cég nemrég még egy 1000 eurós engedménnyel is megtoldotta. Ilyenkor már a japán és a német márka hithű elkötelezettjei is elgondolkodnak, hogy talán mégis érdemes kipróbálni a hazait, függetlenül attól, hogy más cégek reklámszlogenjei sokkal értelmesebbnek tűnnek, mint más autójának a befóliázása.

És a legfontosabb: ne higgyenek el mindent, amit a hirdetésekben látnak, és – ez most itt az antireklám helye – azt is gondolják át, úgy van-e, ahogy azt az újságok megírták...