2024. április 25., csütörtök

Törökbecséé lesz a Vojvodina spa

A projektum koordinátora szerint a beodrai wellness- és spaközpont akár már 2017-re is megépülhet

A törökbecsei község többségi tulajdonába kerül majd a Vojvodina spa vállalat, így döntött nemrégiben a községi képviselő-testület. A részvények 51 százalékát az önkormányzat az osztrák Vamedtől veszi át, amely partnerként továbbra is kiveszi majd a részét a beodrai wellness- és spaközpont projektumának a megvalósításából.

Saša Vojnović, a projektum koordinátorának az elmondása szerint a részvények 49 százaléka állami részvény, amelyeket a felszámolás alatt álló Nemzeti Idegenforgalmi Fejlesztési Korporáció birtokol, de a község ezeket is meg szeretné szerezni, hogy a teljes tulajdonjog felett rendelkezhessen. A tulajdonosváltásra azért volt szükség, hogy a Vojvodina spa jól gazdálkodó állami cégként pályázhasson infrastrukturális támogatásokért. Az, hogy a törökbecsei önkormányzat átveszi a Vojvodina spa feletti tulajdonrészt a cégtől, nem jelenti azt, hogy az osztrákok kihátrálnak az 54 millió euróra becsült projektumból, Vojnović állítása szerint a Vamed továbbra is partnerként vesz részt a beodrai beruházásban, de egy általa alapított másik cégen keresztül. Vojnović szerint a Vojvodina spa vállalatra az önkormányzat nem fog pénzt költeni, mert nem lesznek alkalmazottai: az igazgató teendőket ő látja majd el, de ezért nem jár neki fizetés, mivel a polgármester segédjeként az önkormányzat alkalmazásában áll.

Az idegenforgalmi komplexum a tervek szerint 24 ezer négyzetméteren terül majd el, és egy 160 szobás, négycsillagos szálloda, étterem, konferenciaterem, termálvizes bel- és kültéri medence, szauna, fitneszterem, kozmetika és fodrászat kapna helyet benne.

A Vojvodina spa vállalat a beodrai helyi közösség határozata után 2009 decemberében alakult meg, hogy a falu 19. századi kastélyának a szomszédságában felépülhessen egy korszerű wellness- és spaközpont. A projektumhoz az osztrák Vamedet választották partnernek, amely Európa egyik vezető tervezési, építési és igazgatási vállalata az egészségügyi intézmények és az egészségügyi turizmus területén. Beszélgetőpartnerünk szerint az osztrákok az elmúlt évek alatt azért nem hátráltak ki a projektumból, mert számításaik szerint létezik Szerbiában piaci igény egy ilyen jellegű wellness- és spaközpontra.

– Ha minden a tervek szerint alakul, és a kormány még az idén mellénk áll, ahogy ígérte, a wellness- és spaközpont egy optimista forgatókönyv szerint már 2017-re megépülhet, de a projektum minden fázisa – például a golfpálya és szálloda – 2030-re fejeződne be. A pénzügyi terv szerint a beruházáshoz szükséges pénz egyharmada állami vagy EU-s támogatásból származna, egyharmada a vállalat saját tőkéje és egyharmada olyan hitel lenne, amelyért a stratégiai partner vállalna garanciát – jelentette ki Vojnović.