2024. március 28., csütörtök
BIRKANYÍRÓ ÉS BIRKAPÖRKÖLTFŐZŐ VERSENY – ZENTA

Az idén is nagy volt a dínomdánom

Az előző évhez hasonlóan az idén is ezres tömegeket vonzott a zentai vásártérre a vasárnap megrendezett 13. birkanyíró és birkapörköltfőző verseny. A főzőversenyen részt vevők bográcsai alatt már reggel tüzek gyúltak, hogy a déli órákra elkészüljenek a finomabbnál finomabb ételek, amelyeket ezúttal is rangos mesterszakácsok bíráltak el. A gasztronómiai megmérettetésre egyébként nemcsak Zentáról, illetve a környező községekből érkeztek vállalkozó kedvű szakácsok, hanem magyarországi, erdélyi és felvidéki vendégei is voltak a reggeltől estig tartó dínomdánomnak.

A rendezvény egy lassan letűnő világnak állít emléket, amikor őseink szokásait s a hagyományos ízeket idézzük fel. A múltunknak egy töredékét, amelyről mindannyian azt reméljük, hogy az utánunk érkező generációk is gondosan megőrzik – emelte ki a megnyitón Ceglédi Rudolf, Zenta község polgármestere. A népünnepélyt Jakab István, a Magyar Országgyűlés alelnöke és a Magosz elnöke nyitotta meg, aki köszöntőjében többek között elmondta, hogy Magyarország mindenben partnere lesz Szerbiának, s minden tapasztalatot és segítséget megadnak ahhoz, hogy Szerbia sikeresen csatlakozzon az Európai Unióhoz.

Aki a múltat nem ismeri és nem tiszteli, annak a jelennel is lehetnek gondjai, s a jelent sem tudja kellőképpen értékelni, de főleg a jövő építésére nem igazán alkalmas – emelte ki a magyar parlament alelnöke, s hozzáfűzte, hogy ezért is külön örül, hogy a rendezvény résztvevői a hagyományokat tisztelve és ápolva felelevenítik a régi szokásokat. A megnyitó után elkezdődtek a megméretések. Elsőként a birkákat hagyományos úton, kézzel nyírók mutatták be gyorsaságukat és ügyességüket, majd az idén először meghirdetett gépi nyírás következett. Tizenkilenc kézi és négy gépi nyíró méretkezett meg, a birkapörköltek és pásztorételek „csatájában” pedig mintegy százan vettek részt. Az idén először fogathajtó versenyt is szerveztek, a fogathajtók a vásártér egyik szegletében kialakított pályán mérhették össze ügyességüket. A kézi birkanyírók közül Kis István bizonyult a legjobbnak, a második Fehér Károly, a harmadik pedig Bazsó Angéla lett. A géppel való birkanyírásban Csabai Zsolt bizonyult a legjobbnak, a második helyezést Balog Mihály, a harmadikat pedig Zubrecki Branislav érdemelte ki.

Az amatőr fogathajtók közül Gyarmat István és Dukin Igor aratta le a babérokat, az ezüstérem Jablonszki Tamás, a bronz pedig Mihalickó Réka nyakába került. A négyes fogatok mezőnyében MladenPopov hajtása aranyozódott be, a kettes fogatok mezőnyében pedig DraganMaluckov és Marko Božin diadalmaskodott. A második helyezést Mladen Popov, a harmadikat pedig Mladen Nikočev érte el.

A birkapörköltfőzők közül a Fekete Bárányok 2., a gyulai Viharsarki Betyárok, Túri Kovács István és az Elgas közvállalat csapata bizonyult a legjobbnak. A legjobb pásztorételeket Bogdán Zsófia készítette. Természetesen díjazták a legjobb pálinkákat is. Ebben a kategóriában a gyulai Viharsarki Betyárok almapálinkája bizonyult a legjobbnak. A második Fajka János körte-, a harmadik pedig a Zentai Bíróság barackpálinkája lett.