2024. március 28., csütörtök

Az új kormánytagok portréja

Az alábbiakban az új összetételű kormány tizenkilenc tagjának rövid életrajzát közöljük.

ALEKSANDAR VUČIĆ kormányfő: 1970-ben született Belgrádban. A Belgrádi Egyetem Jogi Karán diplomázott. A Szerb Radikális Párthoz 1993-ban csatlakozott, 1998-ban tájékoztatási miniszternek nevezték ki. 2008-ban egyike azoknak a radikális politikusoknak, akik megalapítják a Szerb Haladó Pártot. 2012 második felétől az SZHP elnöke és szerb kormányfőhelyettes.

IVICA DAČIĆ kormányfőhelyettes, külügyminiszter: Prizrenben született 1966-ban. A Belgrádi Egyetem Politikai Tudományok Karán diplomázott. 1992 és 2000 között a Szerbiai Szocialista Párt sajtófelelősének tisztségét töltötte be, 2006 óta a párt elnöke. A Cvetković-kormányban kormányfő-helyettesi és belügyminiszteri tisztséget töltött be, 2012 júliusától múlt vasárnapig pedig Szerbia miniszterelnöke, belügyminisztere volt. Ebben az időszakban szerb részről ő vezette a Belgrád és Pristina közötti tárgyalásokat.

ZORANA MIHAJLOVIĆ kormányalelnök, közlekedési és építési miniszter: tuzlai születésű, ám általános és középiskolai tanulmányait már Belgrádban fejezte. A Belgrádi Egyetem Közgazdasági Karán diplomázott. A Miroljub Labus vezette kormányban 2004 és 2006 között a miniszterelnök kabinetjének energetikai tanácsadója volt. Az előző összetételű kormányban az energetikai miniszter tisztségét töltötte be. Az SZHP alelnöke.

KORI UDOVIČKI kormányalelnök, államigazgatási és helyi önkormányzati miniszter: 1961-ben született Bolíviában. Egyetemi tanulmányait a Belgrádi Egyetem Közgazdasági Karán fejezte. Magiszteri és doktori titulust az Amerikai Egyesült Államokban, a Yale Egyetemen szerzett. 1993 és 2001 között a Nemzetközi Valutaalap (IMF) Mozambik és Zimbabwe problémáival foglalkozó osztályának a munkatársa. Ezt követően az IMF Bosznia-Hercegovina és a volt Jugoszlávia tagállamainak a kérdésével megbízott főközgazdásza. A Đinđić-kormányban az energetikai tárcát vezette, 2003 és 2004 között pedig a Szerbiai Nemzeti Bank kormányzója volt.

RASIM LJAJIĆ kormányalelnök, kereskedelmi miniszter: ugyanezt a tisztséget töltötte be a Dačić-kormányban. A 2000-es demokratikus kormányváltás után tölt be először miniszteri tisztséget. 2004-től a hágai törvényszékkel együttműködő szerb nemzeti tanács elnöke. 2007 és 2008 között munkaügyi és szociálpolitikai miniszter, és ugyanezt a tisztséget töltötte be a Cvetković-kormányban is. A Szerbiai Szociáldemokrata Párt elnöke.

NEBOJŠA STEFANOVIĆ belügyminiszter: az előző parlamenti ciklusban a Szerbiai Képviselőház elnöke volt. Előtte a belgrádi városi képviselő-testületből politizált az SZHP tagjaként. Közgazdaságtanból doktorált a Megatrend magánegyetemen. A 2000-es évek közepén több magánvállalat munkatársa is volt.

BRATISLAV GAŠIĆ védelmi miniszter: Kruševac volt polgármestere, az SZHP színeiben politizál. Egy magánvállalat tulajdonosa. 1998-ban elnyerte a Kruševac legjobb vállalkozója elnevezésű díjat. Egy időben sporttal is foglalkozott, ő vezette a kruševáci női röplabdacsapatot, valamint a Napredak labdarúgóklub igazgatója volt.

ALEKSANDAR VULIN munkaügyi, foglalkoztatásügyi és szociálpolitikai miniszter: gimnáziumi évei óta baloldali politikus, a valamikori Jugoszláv Baloldal egyik alapítója, ma a Szocialisták Mozgalmának elnöke. 2012 és 2013 szeptembere között a szerb kormány Koszovó-ügyi irodájának vezetője, majd a kormány Koszovó-ügyi tárca nélküli minisztere. Okleveles jogász.

DUŠAN VUJOVIĆ gazdasági miniszter: pártfüggetlen, több éven át a Világbank munkatársa volt. A mottója: Addig nyújtózkodj, amíg a takaród ér. Világszerte egyetemi tanárként ad elő, egyebek mellett Belgrádban. Belgrádban diplomázott, ezt követően pedig az egyesült államokbeli Berkeley Egyetemen folytatta tanulmányait.

ZLATIBOR LONČAR egészségügyi miniszter: szintén pártfüggetlen, sebész, eddig a belgrádi Sürgősségi Klinika sebészeti osztályának volt a vezetője. 1971-ben született, tanulmányait a szerb fővárosban végezte, majd több alkalommal is szakmai továbbképzésen vett részt Londonban, egyebek mellett a King's College-ban.

NIKOLA SELAKOVIĆ igazságügyi miniszter: ugyanezt a tisztséget töltötte be az előző összetételű kormányban, az SZHP politikusa. 1983-ban született, jogi tanulmányait Belgrádban végezte. 2007-ben a Dušan törvénykönyvének témájára készült jogi értekezésével elnyerte a világhírű Alan Watson Foundation (AWF) első díját.

LAZAR KRSTIĆ pénzügyminiszter: pártfüggetlen, 2013 szeptemberétől az előző összetételű, átalakított kormány pénzügyi tárcavezetője. Az egyesült államokbeli Yale Egyetemen tízes átlaggal diplomázott matematikából és etikából, valamint politikából és gazdaságból. Matematikából több elismert díj nyertese.

VANJA UDOVIČIĆ ifjúsági és sportminiszter: az SZHP tisztségviselője, ugyanerre a tisztségre az előző összetételű kormány átalakításakor választották meg. 1982-ben született, végzettsége szerint okleveles szervezéstudományi mérnök, ám elsősorban vízilabdázóként ismert. 2010-ben elnyerte a Nemzetközi Úszószövetség (FINA) világ legjobb vízilabdázója kitüntetését. A szerb válogatott kapitánya volt.

IVAN TASOVAC művelődési miniszter: pártfüggetlen, aki szintén a 2013-as kormányalakítás során került tisztségre. Moszkvában zongora tanszakon diplomázott. 2001-től a Belgrádi Filharmónia igazgatója volt.

ALEKSANDAR ANTIĆ energetikai és bányászati miniszter: az SZSZP tisztségviselője, 2013 szeptemberétől múlt vasárnapig ő vezette a közlekedési tárcát. 1992 és 1996 közötti a belgrádi Zvezdara községi képviselő-testület tagja, ezt követően pedig három mandátumban a belgrádi vkt képviselője. 2008 és 2012 közötti az SZSZP városi frakcióvezetője.

SRĐAN VERBIĆ oktatási miniszter: pártfüggetlen, okleveles fizikus. Egyebek mellett az Oktatási és Nevelési Minőség-ellenőrző Intézet vezetője, a Petnica Kutatóközpont egyik első embere. A mottója: a Vuk-diploma még nem biztosítéka a tudásnak.

SNEŽANA BOGOSAVLJEVIĆ BOŠKOVIĆ mezőgazdasági és környezetvédelmi miniszter: az SZSZP politikusa, a čačaki Mezőgazdasági Egyetemen diplomázott biokémia és molekuláris biológia szakon. Ugyanezen az egyetemen 2006 óta az állattenyésztési katedra vezetője. Több mint 200 tudományos munka szerzője, illetve társszerzője.

JADRANKA JOKSIMOVIĆ európai integrációért felelős tárca nélküli miniszter: az SZHP tisztségviselője, a Belgrádi Egyetem Politikai Tudományok Karán diplomázott nemzetközi kapcsolatok szakon. Az SZHP nemzetközi kapcsolatokért felelős titkára. Az előző parlamenti ciklusban a Szerbiai Képviselőház európai integrációs, valamint stabilizációs és társulási bizottságainak volt a tagja.

VELIMIR ILIĆ rendkívüli helyzetekért felelős tárca nélküli miniszter: az Új Szerbia elnöke. 1986 óta magánvállalkozó, politikával 1990-ben kezdett el foglalkozni a Szerb Megújhodási Mozgalom tagjaként. Két mandátumban Čačak polgármestere volt. Ez előző összetételű kormányban az építési tárcát vezette.