2024. március 28., csütörtök

A fekvenyomó-világbajnok

Mihájlovits Miklós fekvenyomó és erősember focistaként kezdte pályafutását – Tavaly világcsúcsot döntött Finnországban

Mihájlovits Miklós erősembert és fekvenyomó-világbajnokot a közelmúltban harmadszor kiáltották ki az év sportolójának Topolya községben. Nem csoda, hogy szülővárosa ilyen büszke a sportemberre, hiszen tavaly Tamperében (Finnország) megnyerte a GPA (Global Powerlifting Alliance) által szervezett fekvenyomó-világbajnokságot. Sőt, világcsúcsot döntött 220 kilogrammos eredményével.

Egy ilyen bevezető után bizonyára kevesen gondolnák, hogy Mihájlovits labdarúgóként, majd atlétaként kezdte sportpályafutását. Elsős korában kezdett focizni az akkori AIK Labdarúgóklubban, majd áttért az atlétikára. Kiváló vágtázó volt, Vajdaság bajnokságán 3. helyet ért el 100 és 200 méteres síkfutásban. Az erősember- és fekvenyomó-karrierjét annak köszönheti, hogy Topolyán a téli időszakban nem lehet atletizálni.

– A téli felkészülést mindig az akkori Vénusz edzőtermében végeztük, és amint beléptem a terembe, magával ragadott az az érzés, a vasak, a hangulat. Egyre többet jártam az edzőterembe, és egyre kevesebbet atlétikára. Először csak magamnak edzettem, hogy izmosabb legyek, de egy alkalommal bejött a terembe Liszka Péter, aki lehetőséget látott bennem – mesélte Mihájlovits. Liszka Péter testépítő-világbajnok lehetőséget látott a fiatalemberben, aki ezentúl Liszka edzőteremébe járt. Mindez 1996-ban történt, és Mihájlovits még ugyanabban az évben, 3 hónap edzés után, megnyerte a vajdasági testépítő-bajnokságot, 90 kilogrammos kategóriában. Ez óriási motivációt jelentett a fiatal sportoló számára, akárcsak az ezt követő országos 3. hely, valamint egy londoni nemzetközi versenyen elért 6. helyezés.

Mihájlovits ekkortájt már érdeklődve figyelte az erősember- és fekvenyomóversenyeket, igaz, még csak a külföldi tévéadókon.

– Mindig is érdekelt, hogy mire képes egy ember, mekkora súly tud felemelni. Már testépítőként is nehéz súlyokkal edzettem, amire Liszka tanított. A többség kis súlyokkal végzett több ismétlést, de ez csak felpumpálja az izmot. A nagy súlyokkal végzett ismétlések viszont maradandó izmokat eredményeznek. 2006-ban Péter elvitt egy erőemelő-versenyre, ahol 110 kilogrammos kategóriában sikerült első helyet szerezni. Persze, az akkori eredmények ma már kicsit nevetségesek, de én büszke vagyok rájuk, mert csak egy hónapot készültem – nyilatkozta.

Ezen a versenyen megismerkedett Katona Ervinnel, Rókai Róberttel és Boško Stanisavljevićtyal, akik Liszka mellett mentorai lettek, és megtanították a fekvenyomás technikájára és edzési módszereire. A kitartó edzést hamarosan nemzetközi eredmények követték, első helyezését 2007-ben szerezte meg Szlovákiában. Itt ismerte meg Darázs Ádámot, aki szintén nagy hatást gyakorolt Mihájlovits pályafutására, és sok versenyre kijuttatta. Ekkor már nagyobb versenyeken is részt vett, és ahogy ő fogalmazott, „beindult a kerék”.

– Évente 30 versenyen vettem részt, hol erősemberen, hol erőemelőn, hol fekvenyomón. Sajnos 2009-ben jött egy bicepszszakadás, amit operálni kellett. Ugyanaz a szegedi orvos műtött meg, aki Katona Ervint. Nálunk senki sem vállalta – emlékezett vissza Mihájlovits. A műtét után 6 hétig gipszet hordott, majd lassan újra edzeni kezdett. Ekkor megfordult a fejében, hogy felhagy a versenyzéssel, de Liszka Péter és Darázs Ádám rábeszélésére mégsem tette. Így 2010-ben Darázs Ádámmal kijutott Amerikába, ahol részt vett az amatőr erős emberek Arnold Classic nevű versenyén. Itt 37. lett, mert az első versenyszám után lesérült, de befejezte a versenyt. 2011-ben megismerkedett Szabó Ozor Ozy erőemelő-, fekvenyomó- és szkanderbajnokkal, aki elveszítette egyik lábát, de ennek ellenére versenyez. Ozy rábeszélésére Mihájlovits kiment az 2011-es atlantai fekvenyomó-világbajnokságra, ahol 125 kilogrammos kategóriában első lett. Ekkor eldöntötte, hogy kevesebb erősemberversenyen fog részt venni, a fekvenyomásra összpontosít. Ez meg is hozta az eredményét, 2012-ben Ausztriában megnyerte az Európa-bajnokságot, majd még ez év novemberében részt vett a Las Vegas-i fekvenyomó-világbajnokságon, ahol 2. lett.

A tavalyi évben Mihájlovits mindössze 4-5 versenyen vett rész, a finnországi világbajnokságra készült. Igaz, az anyagiak miatt nem volt biztos, hogy kijut, de végül a Pansport, a topolyai helyi közösség, a Sat-Trakt, a Gurman étterem és egy anonim topolyai vállalkozó támogatásával részt vehetett a világbajnokságon. Végül a 125 kilogrammos kategóriában sikerült megszereznie az első helyet.

– Szigorúak voltak a bírók, ezért 200 kilogrammal kezdtem, másodikból 211-et nyomtam ki, harmadikból pedig 216-ot. Ezzel megvolt az első hely, de bekérhettem a 4. kísérletet is, és sikerült a 220 – mesélte Mihájlovits. Ezzel az eredménnyel 10 kilogrammot vert rá az addigi 210 kg-os világcsúcsra.

S hova tovább? Mihájlovits elárulta, hogy idén szeretne kijutni a sydneyi világbajnokságra, de ehhez számos támogatóra lesz szükség. Reméljük, összejön az út, mert Mihájlovits ismét világcsúcsot szeretne dönteni. Immár a sajátját.