2024. április 20., szombat

Pozsonyban gyárthatják a Lamborghini Ursust

A Volkswagen pozsonyi üzemében gyárthatják a Lamborghini Ursust, az olasz luxusmárka új városi terepjáróját (SUV) - számolt be a VW konszernből származó, hivatalosan meg nem erősített forrásokra hivatkozva a Hospodárské Noviny (HN) szlovák gazdasági-közéleti napilap hétfőn.

A HN információit a szlovák VW sajtóosztálya nem kívánta kommentálni, ugyanakkor a pozsonyi lap úgy tudja, hogy a VW már figyelmeztette szlovákiai beszállítóit az autó gyártásának lehetőségére.

A HN cikkírója logikus döntésnek tartaná, ha a jármű gyártása Pozsonyba kerülne, mivel a német autóipari óriás helyi üzemének komoly tapasztalatai vannak a konszern márkanevei alatt készülő SUV-ok gyártásában. A VW pozsonyi üzemében készülnek a Volkswagen Touareg, a Porsche Cayenne és az Audi Q7 alvázai és az új Lamborghini is erre épül majd. Az Ursus a Lamborghini második terepjárója lesz, az autóval elsődlegesen a kínai piacot akarják megcélozni.

Amennyiben az autó pozsonyi gyártását megerősítik, akkor egy hónapon belül már a második gyártásbővítésről szóló - a VW pozsonyi gyárát érintő - döntést jelenthetik be. Márciusban Matthias Müllerre, a Porsche főnökére hivatkozva számolt be a HN arról, hogy 2016-tól a Porsche Cayenne lesz a német luxusmárka első modellje, amely teljes egészében Németország határain kívül, Szlovákiában készül majd.

Ugyanakkor a szintén a német konszernhez tartozó Bentley SUV-jának esetleges pozsonyi gyártásáról szóló spekulációk nem bizonyultak valósnak, annak gyártását ugyanis végül mégis Angliában hagyta a német autógyár, lapinformációk szerint a brit kormány lobbizásának köszönhetően.