2024. március 29., péntek

„Tanuljanak többen tovább!”

Egyre kevesebb a magyar diák, és kevesen tanulnak tovább felsőoktatási intézményben – ezeken szeretnének változtatni az óbecsei Műszaki Iskola ambiciózus, lelkes tanárai. Siflis Endrével, Harangozó Edinával és Varga Csabával arról beszélgettünk: mit tehet az iskola ennek érdekében.

Varga Csaba 1999 óta dolgozik az iskolában, hármuk közül ő tudja a legjobban, mennyire elfogytak a magyar gyerekek: több mint tíz évvel ezelőtt még négy magyar szakon tanultak itt a diákok, ma az egyetlen magyar tannyelvű tagozatért is oroszlánharcot kell vívniuk. Annak érdekében, hogy legyen elég magyar diákjuk, újításra, szemléletváltásra és komoly marketingmunkára is szükség van.

- Az idén már csak egy magyar első osztályunk lesz, és a hosszú távú érdekeink azt kívánják, hogy a magyar gyerekek új szakon tanuljanak. Eddig számítógépes elektrotechnikusoknak volt egy osztályunk, most viszont egy kísérleti szak nyílik magyar nyelven, amelyen információtechnológiai (IT) elektrotechnikusokat fogunk képezni. Az előző inkább hardveres szak volt, a mostani viszont inkább szoftveres lesz, ahol például fejlesztést, hálózati menedzsmentet, karbantartást, honlapszerkesztést tanulnak majd a diákok – szóval mindazt, ami a mai információtechnológiában elengedhetetlenül szükséges, de több lesz a gyakorlati munka is. A diákjaink ebben a négy évben csupán egy kis betekintést kapnak majd ebbe a széles palettába, de annak, akinek ez a szakma elnyeri a tetszését, érdemes lesz továbbtanulnia, mert így válhat belőle igazán piacképes szakember. A diákok itt a továbbtanuláshoz is kiváló alapokat szerezhetnek – állítja Siflis Endre. Miután tavaly szerb nyelven bevezették ezt a szakot, ő kezdeményezte azt, hogy a magyarok is kapják meg ugyanezt a lehetőséget. Az új szaknak köszönhetően jobb tanulók iratkoztak be az iskolába, és ez az egyik cél: szeretnék fölemelni a mércét és változtatni azon a sztereotípián, hogy ebbe az iskolába csak gyengébb képességű és rosszabb magaviseletű tanulók jelentkeznek. Azt az imázst is szeretnék megváltoztatni, miszerint ez egy „pasis” iskola, hiszen nők is lehetnek kiváló programozók.

- Ezen a szakon már az első évben lesz programozás. Azok, akik nem tanulnak tovább, önfejlesztéssel, otthoni munkával is elboldogulhatnak. A programozást én sem az egyetemen tanultam meg, hanem munka mellett, önszorgalommal. Mi csak a lehetőségeket mutatjuk meg a diákjainknak, de hogy ezzel igazán jól tudjanak élni, tovább kellene tanulniuk – állítja a diákok leendő programozástanára.

Az iskolában a kötelező szakérettségi mellett általános érettségit is lehet majd tenni. Ebben az iskolában remek alapot kapnak mindehhez matematikából, aminek a tanterve megegyezik a gimnáziumiéval.

Csaba szerint ez az óbecsei középiskola valóban kiváló lehetőségeket nyújt a diákoknak, mégis sok óbecsei diák jár(t) más településen hasonló szakra. Az elektrotechnikai alapismeretek tanára határozottan állítja: az utóbbi nyolc évben vajdasági középiskola magyar diákjai egyetlen elektrotechnikai versenyen sem értek el az óbecseieknél jobb eredményt, pedig négy tantárgyból is rendeznek megmérettetéseket.

- Legutóbb két diákunk, Jakubec Attila és Albert László jelentkezett be egy nemzetközi innovációs tehetségkutató versenyre. Budapesten elfogadták a munkájukat, ami az ipari gépek vezérlési áramköreibe jelentkező biztonsági rések kiküszöbölésének a lehetőségét kutatja. A munkához a szerbiai Siemens cégtől kértünk kölcsön egy programozható logikai vezérlőt, akik végül ajándékba adták a készüléket, ráadásul a németországi anyavállalat még egy komolyabb berendezéssel is meglepett bennünket. A legjobb három csapat szeptemberben Varsóban mutathatja be a munkáját, és a nyertesek részt vehetnek majd a stockholmi Nobel-díj átadáson – számolt be mentoráltjai sikeréről Csaba.

A tanárok azt is tudják, nemcsak a diákot, hanem a szülőt is meg kell nyerniük, ezért dolgozták ki saját fejlesztéssel azt az elektronikus naplót, ami igen népszerű lett a szülők körében: a rendszer a szülő által igényelt tartalommal küld valós idejű információkat a gyermek osztályzatairól és esetleges igazolatlan hiányzásairól. Ez többletmunkát jelent ugyan az osztályfőnöknek, de nagyon hasznos szolgáltatás a szülők számára, akik emellett az iskola honlapján is tájékozódhatnak gyermekükről. Az iskolában három jól felszerelt, korszerű informatikai kabinet működik, az Újvidéki Egyetemtől az Óbecsei Gimnáziummal együttműködve egy optikai szálat kaptak, és az iskolai szervernek köszönhetően a diákok otthonról is hozzáférhetnek a saját adataikhoz, anyagaikhoz.

Arról, hogy a tanulmányok után milyen lehetőségeket kínál ez a szak, Siflis Endre beszélt.

- Ne kergessünk hiú ábrándokat: kis településen elhelyezkedni nincs sok esély, legfeljebb otthonról lehet majd dolgozni a szakmában. Újvidéken viszont egyre több IT-s cég nyílik, mert Szerbiában jó szakemberek vannak. Mivel itt viszonylag olcsó a munkaerő, sok külföldi cég szervezi ki a fejlődő országokba az IT-s szolgáltatásokat. Ha van vállalkozó szellem a fiatalokban, ún. start up céget is alapíthatnak. Ehhez nem kell óriási tőke, nagy befektetés és komoly emberi erőforrás, „csak” egy jó ötlet, ügyes értékesítés, kis csapat és egy szerény kezdőtőke szükséges. A piac e tekintetben ma már globális, így sok lehetőséget kínál. De középiskolával csak a csodagyerekek rúghatnak labdába – vallja Siflis. Ő azt üzeni a középiskolásoknak: vállalják be bátran legalább a főiskolát, de az igazi lehetőséget az egyetem nyújtja, ahova ma már nem gond bekerülni. Merjenek kockáztatni és tanuljanak tovább!