2022. augusztus 13., szombat

Háborús hangulatot közvetít az orosz állami hírtelevízió

Ahogy megindult a Kijevben elrendelt, úgynevezett terrorellenes művelet Délkelet-Ukrajnában, a Rosszija 24 állami hírtelevízió percről percre tudósít az eseményekről, azt sugallva, mintha az Oroszországgal határos ukrán régióban a kijevi hatalom háborút folytatna saját állampolgárai ellen.

Az orosz tévé egyik helyszínen dolgozó munkatársa a felgyújtott gumiabroncsok fekete füstjével a háttérben "élesben" jelentkezett be és számolt be az ukrán katonai, belügyi egységek Szlovjanszk felé nyomulásáról. Nem sokkal azt követően, hogy a riporter jelentése szerint két önkéntest megöltek, kettőt súlyosan megsebesítettek a támadó fegyveresek.
A Moszkvában "büntető akciónak" nevezett műveletről készített összefoglalót naponta többször megismételték az orosz hírtelevízióban. A nézők így azt is láthatták, hallhatták, hogy a város oroszbarát "népi önvédelmi" parancsnokságának símaszkos, terepszínű formaruhába öltözött képviselője szakszerű katonai kifejezésekkel magyarázta el a Pervij kanal és a Rosszija orosz állami televíziók riportereinek, mit láttak felderítőik, és hogyan vonultak vissza az ukrán speciális egységek a páncélozott szállító járművekkel nem sokkal az után, hogy elfoglalták a Szlovjanszk előtt felépített barikádot.
A hírtelevízió stúdiójában eközben sorra szólaltattak meg orosz katonai szakértőt, oroszbarát ukrán politikust, de ismert közéleti szereplők is elmondhatták véleményüket. A mindannyian elítélték "a békés délkelet-ukrajnai lakosság" elleni terrorellenes műveletet, és azzal vádolták a kijevi hatalmat, hogy polgárháborút robbantott ki, saját népe ellen harcol. Csütörtökön még az orosz elnökkel jó kapcsolatot ápoló hazafias motoros klub, az Éjszakai farkasok vezetője is üzenhetett az állami televízióban "kelet-ukrajnai testvéreinek", támogatásáról biztosítva őket.
Ha azonban kilépünk a tévék által közvetített világból, más véleményeket is hallhatunk Moszkvában. Az orosz főváros dél-nyugati részén lévő egyik postahivatalban épp lottót vásároló férfi kiejtéséből rögtön kiderült, hogy ukrán, de magától is elmondta, hogy Zaporizsje megyéből, annak székhelyéről, Zaporizsjéból való. Évek óta él és dolgozik Moszkvában, ahogy nagyon sok honfitársa. "Nem szeretnénk, ha lezárnák a határokat. 20 millió ukrán él Oroszországban, mi lesz velünk, hogy utazunk haza? Látja, feldarabolják az országunkat, ahogy Moldovával tették és Grúziával"- tette hozzá aggódva és szomorúan. Ha persze nyerne a lottón, nem biztos, hogy hazatérne, mert Oroszországban van munkája és elég jól is keres vele - jegyezte meg.
A postahivataltól nem messze lévő szépségszalon egyik manikűröse egy középkorú ukrán asszony: Valentyina. Ő is egyre jobban aggódik az övéiért, akik Dnyipropetrovszkban élnek. Férje otthon ragadt, tavaly lejárt a munkavállalási engedélye, haza kellett utaznia. Amíg akkor, decemberben csak a kijevi események miatt aggódott, mostanára Kelet-Ukrajnában élő rokonait, ismerőseit félti.
Eközben a Rosszija 24 állami hírtelevízió tovább ontja a felvételeket, beszámolókat a Donyeck megyei feszült helyzetről. Az "egyszerű polgárok" és politikusok nyilatkozataival alátámasztva a Kreml álláspontját, miszerint a Moszkvában immár Vlagyimir Putyin orosz államfő által is "kijevi juntának" nevezett ukrán hatalom "népellenes bűncselekményt" követ el azzal, hogy fegyverekkel akar rendet teremteni Délkelet-Ukrajnában a közelgő májusi elnökválasztás előtt.