2024. április 25., csütörtök

Nem mindenhol örülnek az esőnek

Vrnjačka Banján több mint száz épületet öntött el a víz

A Morava vízgyűjtő területén immár egy hete tartó árvízhelyzet pénteken rosszabbodott, legkritikusabb Vrnjačka Banján volt a helyzet, ahol csütörtökön éjszaka özönvízszerű eső esett. Itt két, kisebb folyócska lépett ki a medréből. A község leginkább érintett részén rendkívüli helyzetet hirdettek. A szakszolgálatok egész éjszaka pumpálták ki a vizet a családi házak és intézmények pincéjéből. A Merkur kórház fürdőszobáiban másfél méteres volt a víz.

A Čačak és Kraljevo közötti régióban is újabb településeket és termőföldeket öntött el a víz. A nagyjából 520 lakost számláló Atenicában 30 családi ház pincéje került víz alá. A környéken több faluban is nehézségek merültek fel az áramellátásban.

Osečina községben a Jadar folyó lépett ki medréből, és emiatt rendkívüli helyzetet hirdettek. 160 házat és 700 hektár termőföldet öntött el a víz, de Nenad Stevanović polgármester szerint még legalább 200 háztartás van veszélyben.

A bőséges esőzés miatt Ljigben is rosszabbodott a helyzet. Rendkívüli helyzetet a község hat falvában hirdettek. Az Ivanovci–Kozelj és a Latković–Dudovica utak pénteken járhatatlanok voltak a víz miatt.

A vízügyi szakértők arra számítottak, hogy pénteken Raškánál az Ibar, Lešnicánál pedig a Jadar folyók vízszintje fog jelentősebben növekedni. Mint azt Predrag Marić, a belügyminisztérium rendkívüli helyzetekkel megbízott részlegének vezetője elmondta: a hétvégén feltehetőleg nem esik majd az eső, így várhatóan a folyók vízszintje sem emelkedik tovább, a meteorológusok szerint azonban hétfőtől újabb esőzésre van kilátás. A csütörtök éjszakai ítéletidő és bőséges csapadék elsősorban Gučát, Valjevót, Vrnjačka Banját, Mionicát és Osečinát érintette, közölte Marić. Elmondta, hogy hamarosan egy nagy kapacitású pumpa érkezik Szlovéniából, ezt elsősorban Vrnjačka Banján fogják bevetni, hiszen ott több mint száz épületből kell eltávolítani a vizet.

Mindeközben a szerb kormány pénteki ülésén elfogadta a természeti csapások okozta kár felbecsülésével megbízott bizottság javaslatát, és 60 millió dinárt különít el az árvízkár szanálására. Ebből tizenhat érintett város és község egyenként 3,75 millió dinárt kap. Ugyanekkora összeggel támogatják az árvízkárosult koszovói szerb községeket is.

Az árvízkárosult önkormányzatoknak feltehetőleg május 5-ig kell véglegesíteniük jelentésüket a kárról. Ezt követően a kormány, lehetőségeihez mérten, újabb összeget különít el a szanálásra.