2024. március 29., péntek

Egyelőre 60 millió dinár az árvízkár

A szerb kormány illetékes bizottsága május 5. után dönt a segély végső összegéről

A csütörtöki eső miatt egyelőre nem öntöttek ki újabb helyeken a Morava vízgyűjtő területén megáradt folyók, számolt be Predrag Marić, a Belügyminisztérium rendkívüli helyzetekkel megbízott részlegének vezetője. Az illetékesek továbbra is figyelemmel kísérik a helyzetet, a leginkább veszélyeztetett helyeken az önkormányzatok megbízott osztagai mellett a rendkívüli részleg belgrádi munkatársai is jelen vannak, magyarázta Marić, majd hozzátette, hogy mivel az meteorológusok újabb esőzést helyeztek kilátásba, a megfigyelők a következő 24 órában biztosan a terepen maradnak.

Az illetékesek továbbra is figyelemmel kísérik a helyzetet (Fotó: Beta)

Az illetékesek továbbra is figyelemmel kísérik a helyzetet (Fotó: Beta)

A Nagy-Morava vízszintje a beletorkoló Déli- és Nyugati-Morava miatt valamelyest növekedett, ugyanakkor olyan mértékben nem lépett ki a medréből, hogy az veszélyeztetné a lakosságot, nyilatkozta Goran Nikolić, a tűzoltó-mentőosztag igazgatóságának vezetője, mondván, hogy a Nagy-Morava egyedül azokon a helyeken öntött ki, ahol a partját semmivel sem védték. A vízügyi szakemberek itt fokozottan figyelik a helyzet alakulását, fűzte hozzá Nikolić.

Kuršumlijában már felmérték az árvízkár legnagyobb részét, amely nagyjából 90 millió dinárt tesz ki, közölte Goran Đorđević, a helyi válságstáb tagja. A községi utakon keletkezett kár 80 millió dinárt, a hidakon keletkezett kár pedig 10 millió dinárt tesz ki. Azt egyelőre nem becsülték fel, hogy a családi házakban, termőföldeken okozott kár mekkora összeget tesz ki, magyarázta Nikolić.

Az első, egyelőre nem végleges összegzések szerint az érintett önkormányzatok több mint 710 millió dinárra becsülik az árvízkárt. Ehhez képest a szerb kormány egyelőre 60 millió dinárt fordítana a javítási munkálatokra. Ezt az összeget 22 önkormányzatnak kell elosztania egymás között. Az árvízkárra szánt összeget a kormány természeti csapások okozta kár felbecsülésével megbízott bizottsága határozta meg. A bizottság az önkormányzatok végleges jelentéseinek átvétele után újabb segélyről is határoz. Az önkormányzatoknak május 5-ig kell összeállítaniuk jelentéseiket az árvízkár becsült értékéről.