2024. április 18., csütörtök

Tekerj egyet

Ilyenkor tavasszal, amikor melegebbre fordul az idő, Újvidéken hirtelen megnő a biciklisták száma, a kerékpárutak forgalmassá válnak, a legkisebbektől az idősekig mindenki tekeri. Négyéves korom óta én is bringával járom a várost, így sokkal egyszerűbb a közlekedés, mint autóval, vagy autóbusszal. Újvidék az évek során nagyra nőtt, de bringával még így is egy-kettő eljuthatunk mindenhova. A város terjeszkedésével nőtt a bicikliutak száma is, városunkban sok helyen kiépítették a kerékpárutakat, ami nagyban megkönnyíti a bringázók életét. Újvidéken hozzávetőleg 80 kilométeren bringázhatunk biztonságban.

A kerékpárral közlekedők azonban számos problémával szembesülnek a mindennapi közlekedésben, nem mindenki nézi jó szemmel a bicikliúton közlekedőket, sokan járdának, parkolónak használják a biciklisávot, ettől függetlenül évről évre többen tekernek a városban. A legnagyobb gondot talán az jelenti, hogy kevés a kerékpár-parkoló, az önkormányzat elhelyezett néhány zárt, biztonsági kamerával ellátott bicikliőrzőt, de ez nem bizonyult elegendőnek. Sokan azért nem járnak kerékpárral a városban, mert nem merészelik akárhol otthagyni bringájukat, hiszen a tolvajok résen vannak. Nagyon jó ötletnek tűnik az Újvidéki Kerékpáros Kezdeményezés Egyesület Bike Friendly elnevezésű projektje, hogy minél több vendéglő, kávézó, üzlet előtt bicikliőrzőket helyezzenek el, majd kialakulna egy bicikliőrzőhely-hálózat, amely az interneten is elérhető lenne, így akár okostelefonnal is gyorsan kikereshetnénk, hol hagyhatjuk kerékpárunkat a városban. Ha sikerül véghezvinni a tervet, biztos nagyban hozzájárul a kerékpár szélesebb körű használatához a városban. Nagy lépésnek tűnik az önkormányzat pozitív hozzáállása is, mert a Bike Friendly projekt bemutatása után a városvezetőség is úgy döntött, támogatja a kerékpározást hirdető mozgalmat.

A Bike Friendly projekt mellett Újvidéken minden hónap utolsó péntekén megtartják a Kritikus Tömeg elnevezésű felvonulást, amely a bringázás mellett az egészséges életmódot hirdeti. A rendezvényen hagyománnyá vált, hogy a felvonulás előtt az aktivisták apró javításokat végeznek a bicikliken, tanácsokat adnak, szelepet cserélnek. A megmozduláson egyre többen vesznek részt, mostanra már több száz résztvevője van minden hónapban.

Újvidéken a legszebb kerékpárút minden bizonnyal a sétányon húzódik, itt több kilométert tekerhetünk friss levegőn, közben gyönyörködhetünk a Dunában, a Péterváradi várban és a Fruška gora lankáin. A sétány mellett végig padokat szereltek fel, így ha elfáradunk, könnyen megpihenhetünk, és kedvenc bringánkat sem kell félteni. Azok, akik nagyobb túrákra vágynak, a Fruška gorán kiváló erdei utakat találhatnak, egyre többen járnak a hegyekbe bringáikkal.

Európában egyre elterjedtebb a kerékpár használata, egyes városokban a gépjárműveket teljesen kitiltották a központból, és csak bringával vagy gyalog lehet megközelíteni. Ezt a gyakorlatot jó lenne nálunk is bevezetni, képzeljük el a központot autóbuszok és tumultus nélkül, nem lenne rossz. Nyilvánvaló, hogy sok mindenben elmaradunk az európai közlekedési kultúrától, Újvidéken azonban ezen a téren pozitív intézkedések történtek az utóbbi időben, és ezt is illik megírni.