2024. április 25., csütörtök
CSÜTÖRTÖKÖN KEZDŐDIK A KÖNYV ÜNNEPE

A vajdasági magyar irodalom tükre Budapesten

A 21. nemzetközi könyvfesztiválra készül a könyves szakma

Az immáron 21. alkalommal megrendezésre kerülő Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál a nemzetközi könyves világ jegyzett eseménye, a térség meghatározó szakmai és kulturális fóruma.

A csütörtökön délután kezdődő Fesztivál a Millenárison, igényes környezetben, könnyen megközelíthető, központi helyen, új, korszerű kiállítóterekkel várja a látogatókat. A rendezvény díszvendége Törökország lesz, író díszvendég pedig Sofi Oksanen finn író. A fesztivál keretében tizennegyedik alkalommal rendezik meg az Európai Unió tagországainak fiatal prózaíró tehetségeit bemutató, nagy sikerű Európai Elsőkönyvesek Fesztiválját.

A Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál a világirodalom és a magyar szellemi élet kiemelkedő képviselői (25 ország mintegy 100 neves alkotója, 400 anyaországi és határon túli magyar író, tudós, művész) részvételével kulturális programok sokaságát kínálja: író-olvasó találkozók, felolvasások, dedikálások, irodalmi estek, könyvpremierek, művészkönyv-bemutatók, kerekasztal-beszélgetések, koncertek, színházi bemutatók, kiállítások, filmvetítések várják az érdeklődőket. Évente átlagosan 60 ezer látogatója van a rendezvénynek. A kiállítók között rendszeresen megjelennek a vajdasági kiadók is.

Virág Gábor, az újvidéki Forum Könyvkiadó igazgató-főszerkesztője mondja el, hogy mivel mutatkozik be az újvidéki Forum Könyvkiadó a négynapos rendezvényen.

– Az elmúlt időszak könyveit visszük, melyeket ugyan már népszerűsítettünk, de a tavalyi rendezvény óta eltelt időszakban jelentek meg. Ez körülbelül 15 címet jelent. Mint mindig, most is kissé szelektálunk, hogy elsősorban az ottani közönséget szólítsuk meg. Ezenkívül három szerző csatlakozik hozzánk: Várady Tibor Zoknik a csilláron, életek hajszálon című kötete okán, melyet a Magvető Kiadóval közösen jelentettünk meg, Harkai Vass Éva Ami feltárul s ami nem című naplóverseit tartalmazó kötetével és Dormán László Kanizsai képmesék című képes krónikájával, melyet a Kanizsai Írótábornak szentelt. Noha ez a kötet kicsit korábban megjelent, Budapesten még nem volt bemutatója, és egyben az egész vajdasági magyar irodalom sajátos tükrét mutatja. A szerzők a helyszínen dedikálják majd köteteiket.

Mint az igazgató-főszerkesztőtől megtudtuk, a könyvújdonságokat az Ünnepi Könyvhétre, június elejére tartogatják. Többek között Silling István, Géber László, Antalovics Péter, Kónya Sándor, Toma Viktória és Lovra Éva kötetének megjelenése várható.

A zentai székhelyű Vajdasági Magyar Művelődési Intézet a nemzetközi könyvfesztiválon az Egy patrícius a titkok kapujában című tanulmánykötetét mutatja be, amely a Herczeg Ferenc születésének 150. évfordulója alkalmából Versecen rendezett tudományos konferencia anyaga mellett egyéb dokumentumokat is tartalmaz, Mák Ferenc szerkesztésében.

A zentai zEtna kiadó Balázs Attila Szép kis történetek című elbeszéléskötetével mutatkozik be a könyvfesztiválon.

A szabadkai Életjel Kiadó Szabó Palócz Attila Visszapörgetés című kötetével szerepel, amely válogatás a szerzőnek a Magyar Szóban megjelent tárcáiból.

Még egy Magyar Szó-s vonatkozása van a könyvfesztiválnak: A budapesti Magyar Napló Az év novellái 2014 című kiadványa a könyvfesztiválra időzítve jelenik meg, a kötet anyagát válogatta és a könyvet szerkesztette Kontra Ferenc író, lapunk Kilátó mellékletének szerkesztője.

Az újvidéki Forum Könyvkiadónak köszönhetően az idén először a Magyar Szó kiadványaival is találkozhat majd a könyves szakma és a közönség a fesztiválon. A kiadó standján kiállítják majd lapunk idei Naptárát és a Tarka Világ-könyvet, továbbá látható-lapozható lesz két gyermekkiadványunk: a Jó Pajtás és a Mézeskalács.