2024. április 23., kedd

Rajzfilmért kipellengérezés járhat

Kínában virtuális szégyenfalon végezhetik a megtévedt vezetők

Egyre kiterjedtebb és veszélyesebb az a hadjárat Kínában, amelyet legfelsőbb politikai utasításra folytatnak a hatóságok a korrupció, prostitúció, szerencsejáték és a kábítószer ellen. A keménykezű központi fellépés arról árulkodik, hogy a kormány nagyon elszánt, és nem kegyelmez senkinek. Erre utal az is, hogy az ország korábbi belbiztonsági főnökétől, a hatalmat gyakorló kommunista párt vezérkarának tagjától, Csou Jung-kangtól és családjától az idén 14,5 milliárd dollárnyi összegű jüant koboztak el. Az egykor rettegett belbiztonsági főnök azóta házi őrizetben van, a nevéhez kapcsolódó korrupciós ügyben pedig háromszáz embert vettek őrizetbe, közöttük Csou Bint, az egykor rettegett belbiztonsági főnök fiát is.

A 2012 végén megválasztott új kínai vezetés a korrupciót a társadalmi és politikai reformok egyik legnagyobb akadályának tartja. A jelenség visszaszorításáért a kormány már bő másfél éve kampányt indított, amelyet azóta fokozatosan terjesztett ki az országra, és az államapparátus egészére. Tavaly a kommunista párt fegyelmi ellenőrző bizottságai (különböző szinteken) mintegy 182 ezer vezetőt büntettek meg, 13 százalékkal többet, mint 2012-ben.

Hszi Csin-ping pártfőtitkár-államfő időközben további ukázt adott ki. A rendőrséget felszólította, hogy „kapja el a tigriseket is, ne csak a legyeket”. Megfigyelők szerint Kína első embere a korrupcióellenes harccal a párt csökkenő tekintélyét akarja megóvni, és saját pozícióját is meg akarja erősíteni.

Csou Jung-kang az elnök által meghirdetett korrupcióellenes harc legjelentősebb áldozatai közé tartozik. De nem csak a „tigriseket” vadásszák a rend éber őrei. A kishalakra szintén kivetik a hálójukat. A munkájukat a lakosság is segíti, hiszen az illetékesekhez egyre több bejelentés érkezik a kínai polgároktól, akik helyi tisztségviselők, kiskirályok visszaéléseire, törvénytelenségeire hívják fel a figyelmet. A lakossági „észrevételek” megszaporodása miatt egyre kényelmetlenebbül érzik magukat a párthivatalokban, a közigazgatásban, a hadseregben és egyéb állami intézményekben dolgozó vezetők.

A korrupció és a hivatali visszaélések elleni hadjáratban naponta kerülnek a rendőrség hálójába különböző beosztású állami tisztségviselők, akikre hosszas eljárás vár; legrosszabb esetben akár halálbüntetéssel is végződhet az ügyük. A letartóztatottak vagy gyanúba keveredettek közül többen már a bírósági tárgyalást sem várták meg, inkább önkezükkel vetettek véget életüknek.

A panaszirodák központi hivatalának helyettes vezetője még az előállítást sem várta meg. Az 58 éves Hszü Je-an irodájában akasztotta fel magát, két másik munkatársa szintén öngyilkos lett. Nem sokkal azután, hogy az utóbbi időben az – állítólagos visszaélések miatt gyakran bírált – állami intézményt is alaposan ellenőrizte a rendőrség. A gyanú szerint városi, tartományi, de még helyi vezetők, elöljárók is rendszeresen megvesztegették a hivatal illetékeseit, hogy a rájuk vonatkozó terhelő feljelentéseket tüntessék el.

Az országot irányító kommunista párt központi fegyelmi ellenőrző bizottsága a minap arról döntött, hogy április derekától minden hét elején nyilvánosságra kell hozni az egész országban azoknak a lebuk(tat)ott vezetőknek a nevét, akik méltatlannak bizonyultak feladatukra. Eddig már több száz olyan magas rangú tisztségviselő neve került a párt internetes szégyenlistájára, akik elherdálták a közpénzt, nagy lábon éltek, visszaéltek hivatali beosztásukkal… Az érintettek nem a nagy korrupciós ügyek résztvevői, sokkal inkább kisebb fegyelem- vagy törvénysértés(eke)t követtek el.

A kipellengérezett és felelősségre vont hivatalnokok és vezetők bűnlajstroma terjedelmes. Némelyek azért kerültek a kommunista párt virtuális szégyenfalára, mert a szolgálati gépkocsit magáncélra is használták, olykor még ittasan is vezettek. Mások meg azért lettek ily módon megbélyegezve, mert szórták a közpénzt, munkaidőben kártyáztak, videójátékot játszottak, az interneten (rajz)filmet néztek, bevásároltak valamelyik virtuális áruházban, esetleg elkéstek a munkából.