2024. április 19., péntek

Vučić a kormányalakító

Az államelnök szerint a józanodás, az igazság és a kegyetlen valósággal történő szembenézés pillanata előtt állunk

Tomislav Nikolić államfő kedden hivatalosan is megbízta Aleksandar Vučićot, a választásokon elsöprő győzelmet aratott Szerb Haladó Párt elnökét a leendő kormány megalakításával. Találkozójukat követően Nikolić kiemelte, hogy alkotmányos kötelezettségeinek és hatásköreinek megfelelően államfőként minden tőle telhetőt meg fog tenni azért, hogy a kormánnyal együtt vállalja a felelősséget mindazoknak a kihívásoknak a kapcsán, amelyek Szerbia előtt állnak a közeljövőben. Nikolić gratulált Vučićnak a kormányalakítói mandátum megszerzéséhez, s megjegyezte: nem szívesen lenne a helyében.

Aleksandar Vučić és Tomislav Nikolić keddi megbeszélése (Fotó: Beta)

Aleksandar Vučić és Tomislav Nikolić keddi megbeszélése (Fotó: Beta)

– Szerbiára hatalmas kihívások várnak. A diadal hangulata és az öröm a szavazatok összeszámlálásának pillanatában azonnal véget is ért. Ma a nagy felelősség és a közvélemény éber figyelme alatt folytatott munka korszaka veszi kezdetét. Sokan szeretnének hibát találni a leendő kormány munkájában – emelte ki beszédében Nikolić.

Vučićtyal egyetértettek abban, hogy a felelősséget közösen kell vállalniuk a meghozandó nehéz döntésekért. Ezek a döntések, mint elhangzott, nem lesznek népszerűek, mivel az előző kormányok rendre azt a megoldást választották, hogy népszerű döntéseket hozzanak. A cél egy olyan viszonyrendszer felállítása, melyben Szerbia végre az elvégzett munkából élhet majd, ennek a célnak az elérésére kötelezte magát a kormányalakító – értékelte az államelnök.

– A józanodás, az igazság, a kegyetlen valósággal történő szembenézés pillanata érkezett el. Úgy vélem, a Szerb Haladó Párt készen áll az előtte álló kihívások leküzdésére. Ma a legkönnyebb ellenzékben lenni. Ha azt hiszik a polgárok, hogy a fennálló gondokat egy szempillantás alatt meg lehet oldani, nyugodtan választhatnak maguknak másik kormányt és elnököt. Szerbia azonban csak egyetlen Aleksandar Vučićtyal rendelkezik, s valóságos tragédia lenne, ha elveszítené őt csak azért, mert nem lenne képes felmérni, mekkora vágy hajtja őt Szerbia előbbre vitelére – hangsúlyozta Nikolić, aki szerint a beruházások idevonzása jelenti a kormány legfontosabb feladatát.

A NEVEKRŐL LEGKORÁBBAN PÉNTEKEN

Aleksandar Vučić kijelentette, hogy az ország a következő három-négy évben, ameddig ennek a kormánynak a mandátuma eltart, egészséges és tisztességes állammá válik majd. Mint mondta, kötve hiszi, hogy rajta kívül bárki is kapott volna nehezebb pillanatban kormányalakítási lehetőséget. A 2007-ben és 2009-ben meghozott rossz döntésekre hivatkozott, amelyek eladósították Szerbiát és működésképtelenné tették a gazdaságot. Megemlítette, hogy a leendő kormány lesz a legrövidebb idő alatt összeállított kabinet. Az általa vezetett választási lista, közölte, nem a következő választásokon elérhető eredményekért, hanem a jövő generációiért fog dolgozni, nehéz reformok lefolytatását helyezte kilátásba.

Újságírói kérdésekre válaszolva a leendő kormányfő kijelentette, hogy legkorábban pénteken lesz hajlandó beszélni a személyi kérdésekről. A legvalószínűbbnek azt nevezte, hogy kabinetje 16 minisztériummal, azaz legfeljebb 17 vagy 18 taggal rendelkezik. Az SZHP mellett a Szerbiai Szocialista Párt és a Vajdasági Magyar Szövetség tisztségviselői, továbbá független szakértők alkotják majd. Mint mondta, nem tartja gyengeségnek, hogy jó néhány tárcát pártfüggetlen személy vezet majd. A kormány összetételét pénteken vitatja meg az SZHP Főbizottsága, vasárnap 19 óráig pedig a kormánytagok leteszik az esküt is Vučić tervei szerint.

ROTÁCIÓ HELYETT GOJKOVIĆ

Mint a nap folyamán kiderült, az SZHP a párt képviselőjét és elnökségi tagját, Maja Gojković korábbi újvidéki polgármestert fogja jelölni a köztársasági parlament élére. A képviselőházba már megérkezett az erre vonatkozó javaslat is, melyet a parlament ügyvitelének megfelelően harminc képviselő látott el kézjegyével. Vučić is megerősítette, hogy a házelnök személyére vonatkozó javaslatot már benyújtották a parlamenthez, s mint mondta, a következő napokban megérkezik a képviselők elé a minisztériumokról és a kormányról szóló jogszabályok javaslata is. A házelnöki tisztség betöltőjének évente történő cseréjét elutasították azok, akik mindig minden változás ellenzőinek számítanak – fogalmazott a leendő kormányfő.

Maja Gojković 1963-ban született Újvidéken. Ügyvéd. A város polgármestere volt 2004 és 2008 között, leginkább a buszállomás áthelyezésének sikertelen kísérlete és az akörül kialakult botrány kapcsán emlegetik ma is. Politikai karrierjét a Radikális Néppártban kezdte, amely később beolvadt a Szerb Radikális Pártba. Polgármesteri hivatalba lépését követően kivált e pártból és megalapította saját Néppártját. Később csatlakozott a Mlađan Dinkić vezette Szerbia Egyesült Régiói szövetséghez, majd a 2012-es választásokat követően átlépett a Szerb Haladó Pártba, s rövidesen annak elnökségi tagjává vált.

Nyitókép: Aleksandar Vučić és Tomislav Nikolić keddi megbeszélése (Fotó: Beta)