2024. április 25., csütörtök
SAKK

A bajnokverő az olimpián is bizonyítana

Pénteken a mindössze 19 éves Aleksandar Inđić (2523) győzelmével ért véget a Szabadkán megtartott férfi egyéni országos sakkbajnokság. A versenyen jól szerepelt a topolyai Márkus Róbert (2610) is, két győzelemmel, nyolc remivel és egy vereséggel a negyedik helyen zárt. A későbbi győztes egyetlen vereségét éppen ellene szenvedte el. Márkus, akivel a bajnokság zárófordulója után beszélgettünk, úgy fogalmazott, hogy voltak jó versenyei idén, és vannak tervei is, reméli, hogy ott lehet a norvégiai sakkolimpián.

Mennyire elégedett az egyéni bajnokságon elért eredménnyel?

– Elégedett nem vagyok végül is, elvégre a besorolás szerint második kiemelt voltam. Viszont a partijaimat kielemezve, igyekezve objektíven nézni a játékom, úgy érzem, hogy talán ha fél ponttal szerezhettem volna többet, de az is csak a harmadik-negyedik helyre lett volna elegendő. Ez most így alakult, remélem, legközelebb jobb lesz.

Két sakkozó nem vett részt végül a versenyen, lemondták a szereplést közvetlenül a kezdés előtt. A címvédő Boban Bogosavljević arra hivatkozott, hogy igazságtalannak tartja a sakkozóknak járó juttatások elosztását, mivel a 2551 Élő-pont alattiak nem kaptak részvételi díjat. Mit szólt a kialakult helyzethez?

– Nem vagyok illetékes, de egyrészt megértem a címvédőt, amiért csalódott volt, hogy ez így alakult, viszont szerintem azt úgy nem lehet, hogy egy nappal a verseny előtt, a technikai megbeszélésen mondja le valaki a részvételt. Mindezt korábban kellett volna elintézni. A versenyszabályzatot is korábban el kellett volna készíteni, de így is volt legalább tíz napja, hogy esetleg írásban elküldje a szövetségnek a véleményét. Hogy megtette-e, azt nem tudom, de sajnálatos, hogy ez így alakult.

Ön szerint sem a legszerencsésebb a verseny lebonyolítása?

– Nem vagyok elégedett én sem a rendszerrel, az eredetileg tervezett 14 résztvevős, körmérkőzéses verseny túl hosszú, túl sok a parti rövid idő alatt. Már szinte sehol, talán még Örményországban sem rendeznek ilyen hosszú versenyeket.

Melyik partijával volt a legelégedettebb?

– Két játszmát nyertem, az egyiket Inđić nagymester, a másikat Šarenac nemzetközi mester ellen, talán az előbbi volt a jobb parti, habár ott az ellenfelem gyorsan összeomlott.

Hogy értékelné az utóbbi hónapok eredményeit? Közvetlenül az országos bajnokság előtt Macedóniában ért el kiváló eredményt.

– A Karpoš tornán osztottam a második helyet egy nagyon erős nyílt versenyen, Buchholz-számítás szerint negyedik lettem, azt nagyon jó eredménynek tartom, úgy érzem, kiválóan sikerült.

Milyen versenyek vannak tervben a következő időszakban?

– Májusban lesz a horvát kupa, ami egy nyílt rendszerű csapatbajnokság, utána ugyanilyen rendszerben a szerb kupa, és remélem, hogy bekerülök az olimpiai válogatottba. Ez hamarosan kiderül, jó lenne ott lenni Norvégiában.

Biztosan követte a világbajnoki döntőt, Carlsen 6,5:3,5 arányban nyert Anand ellen. Ennyivel jobb volt a norvég?

– Szerintem az eredmény reális. Jelenleg Carlsen kimagaslik a többiek közül, úgy gondolom, hogy nincs riválisa. Habár most az az érdekes, hogy már megszervezték a világbajnokjelöltek versenyét, amit éppen az indiai Anand nyert, így hamarosan lesz visszavágója a párharcnak.