2024. április 26., péntek

Kis lépésekkel lehet elérni messzire

Gusztony András temerini polgármester munkatársaival beszámolt a bő egy hónap eredményeiről

Bő egy hónapja, hogy Gusztony András és csapata átvette a leváltott korábbi polgármestertől a temerini község irányítását. Székfoglaló beszédében nem ígért látványos eredményeket, de bejelentette, hogy a kis lépésekben történő fejlesztéseknek is lesznek látható eredményei. Ezekről az eredményekről tegnap sajtótájékoztatón számolt be munkatársaival. Elmondta, hogy nem volt szükség az ilyenkor szokásos száz napra, munkával rövidebb idő alatt is eredményeket lehet felmutatni.

Az önkormányzat tanácstermében megtartott sajtótájékoztatón a polgármester mellett jelen volt Nikola Ember alpolgármester, Boško Govedarica, a községi képviselő-testület elnöke, Ljubko Todorović, a községi tanács gazdasági és beruházási megbízottja, Miroslav Monar mezőgazdasági megbízott, Zoran Svitić, a településrendezési közvállalat, és Dragomir Kljajić a közművállalat igazgatói. A reszortfelelősek és igazgatók ugyancsak beszámoltak a saját hatáskörükben kifejtett tevékenységekről. A sajtóértekezletet követően a média képviselőinek bemutatták a város központjában felújított játszóteret, az úgynevezett 22. lakónegyedben épülő új játszóteret és többrendeltetésű sportpályát, a dűlőutak karbantartására szolgáló speciális földgyalut, és a térfigyelő kamerák működését.

Összefoglalva az elhangzottakat, elmondható, hogy több feladat még megvalósításra vár, mint amennyit az alig valamivel több mint egy hónap alatt az új felállású tanács véghezvitt, és amit be is mutatott az írott és elektronikus média képviselőinek. A központi játszótér csak mintája annak, hogy hogyan fog kinézni a többi, mivel folyamatban van még hét játszótér építése a városban és a községhez tartozó településeken. Olyan helyen is lesz játszótér, ahol eddig még egyáltalán nem volt, például a 18. lakónegyedben, a Népfront utca végén.

A magyar kormány támogatásának köszönhetően sikerült a meglevő térfigyelő rendszert kibővíteni, több mint hárommillió dinárt költöttek az újabb 23 kamera felszerelésére, melyekkel lefedtek minden magyar érdekeltségű intézményt a katolikus templomoktól kezdve a temetőkön át a tájházig. A kamerarendszer bővítése ezzel nem fejeződött be, folyamatban van a közbeszerzési pályázat további 20–30 térfigyelő kamera vásárlására és felszerelésére. Olyan működtető rendszert is beszereznek, amelyekkel követhetővé válik a teljes gépjárműforgalmat. Ezáltal kívánják megzabolázni a felelőtlen sofőröket és a közlekedés más résztvevőit. A kamerák lefényképezik és kinagyítják a tiloson áthajtó járműveket.

A bemutatottakkal és elhangzottakkal még korántsem ért véget a községi tanács tevékenysége. Lezárult ugyanis a közbeszerzési pályázat mintegy két kilométer út aszfaltozására, zömmel Szőregen és Temerinben. Véget ért az állami földek bérbeadásának folyamata is, melynek során kiderült, hogy a licitáláson egy hektár föld bérbeadása 670 euró volt. A befolyt pénz községnek járó részét hasznosan és okosan kívánják beruházni.

Esedékes újabb fizetős parkolóhelyek kijelölése is, nemcsak Temerin szűkebb központjában, hanem a mellékutcákban is. Jó irányba indult el a szennyvízcsatorna és -tisztító bővítése is. A Gazdasági Kamara és a Köztársasági Fejélesztési Ügynökség bevonásával olasz befektetőkkel tárgyalnak a kivitelezhetőségről.

Temerinben tehát elindult a folyamat a jobb életminőség elérése és a gazdasági vállalkozók támogatása érdekében. A nagy beruházásokhoz pénzt egyelőre nemigen tudnak szerezni, ám ha elkészülnek a beruházási dokumentumok, a pályázatokon elsősorban az IPA-programokon keresztül rajtolhatnak.