2024. április 19., péntek

Kiküldték a teremből a jogvédőhelyettest

A nagybecskereki ombudsmannak három helyett egy helyettese lesz – A vkt jóváhagyta a vendéglátó-ipari létesítmények építését a Béga-tóra

A nagybecskereki városi képviselő-testület tegnapi ülésének kezdetén Radovan Bulajić házelnök közölte, hogy az SZRP újabb két képviselője csatlakozott az SZHP képviselői csoportjához, amivel gyakorlatilag megszűnt az egykor legszámosabb képviselői csoporttal rendelkező párt képviselete a helyi parlamentben. A haladók új frakcióvezetője, Saša Santovac is a radikálisok soraiból való (eddig az SZRP képviselői csoportját vezette). Változás lesz a Városi Tanács összetételében is, miután az SZSZP kezdeményezte Milan Repija visszahívását a testületből.

A vkt ülése előtt az ellenzéki képviselők számos napirend-módosítást javasoltak, kezdve az utazó diákok igazságosabb útiköltség-térítésétől, a Lakásgazdálkodási Ügynökségben uralkodó állapotok felmérésén keresztül az aradáci és a szentmihályi tornatermek építése körüli problémákig. A többség azonban sorra leszavazta a javaslatokat.

A tegnapi ülés egyik legfontosabb napirendi pontja a polgári jogvédő-helyettesről szóló új határozat volt. A megindokolás szerint ugyanis Saša Janković köztársasági jogvédő arról értesítette a vkt elnökét, hogy a városi határozat nincs összhangban a polgári jogvédőről szóló törvénnyel. Az új határozat értelmében a jelenlegi három helyett ezentúl egy helyettese lesz a polgári jogvédőnek.

A helyi parlament elnökének a megindokolása szerint egy akkora nagyságú városnak, mint amilyen Nagybecskerek, elegendő egy jogvédőhelyettes. Kijelentése annyiban furcsa, hogy korábban éppen a hatalmi koalícióhoz tartozó szocialisták soraiból került ki a harmadik jogvédőhelyettes. A többség most az mondja, hogy az új felállás nem lesz hatással a polgárok jogainak szavatolására, amit Dragana Radlovački Grozdanov polgári jogvédő cáfolt.

A vitában szót kért Traian Pancarichan jogvédőhelyettes (aki közleményeiben többször is kiállt a kisebbségi jogok hatékonyabb érvényesítése mellett), de a házelnök nem adott neki szót, amit a jogvédőhelyettes botrányosnak nevezett. Ezt követően a házelnök felszólította, hogy hagyja el az üléstermet. Hatvan nappal a határozat jogerőre emelkedése után a vkt-nek meg kell választania az új jogvédőt és annak helyettesét.

Megoldódik az ivóvíz-ellátás?

A vitában Saša Santovac, a haladók új szószólója megismételte a helyi hatalom ígéretét, amely szerint 2015-ben megoldódik a város ivóvíz-ellátása. Bejelentése szerint erről hamarosan a helyi parlament is tárgyalni fog. Nagyjából ugyanezt mondta Ivan Bošnjak (SZHP) polgármester is, aki szerint nemcsak a város, hanem a környező falvak lakói számára is biztosítani fogják az egészséges ivóvizet. Vladimir Milošev (VSZL) szerint viszont műszakilag kivitelezhetetlen, amit a hatalom ígér.

Nagy vitát váltott ki, a többség végül mégis elfogadta a tervet, amellyel lehetőséget adnak arra, hogy vendéglátó-ipari létesítmények épüljenek a Béga-tavon. Az ellenzék szerint egy ilyen döntéssel veszélybe kerül a máig befejezetlen tó – amúgy is törékeny – ökológiai rendszere, gondok lehetnek a vízi szórakozóhelyek látogatóinak a biztonságával, de nyilván a környéken lakók sem örülnek majd az új létesítményeknek.