2024. április 19., péntek

Keresztutak a palicsi könyvtárban

Nemes Fekete Edit több rajz- és pasztellsorozatot készített a keresztút témájára. A palicsi könyvtárban megnyílt kiállításán Horváth Emma egyebek között a következőket mondta:

– Két irányba ágazó egyazon téma jellegzetességeit figyelhetjük meg. A keresztút egyik megjelenési formája a pasztell, a másik a kollázs, az egyik többszínű, a másik leszűkített színskálán mozog. Az egyik megszokott méretű faliképek sorozata, a másik közös sötét alapra helyezett miniatűrök egymásutánja.

Ezután további két irányba ágazik a keresztútról alkotott, pasztellbe simuló gondolat: a sápadtabb, freskóra emlékeztető, majd a markánsabb színű megjelenési formába. Az első a líraibb, a másik a drámaibb változat. Érdekes megfigyelni, hogy a színek mennyire hangsúlyozhatnak egy-egy mondandót, egy-egy jelenetet a keresztútból.

Most a képek sorrendjéről szólnék néhány szót. Első megközelítésre talán úgy tűnik, netán tévedésből kevertük össze a pasztellek drámai és lírai vonulatát. Nem így igaz. Azonos téma két árnyalatban megjelenő változata között dönthet a látogató, vagy mélázhat el afölött, vajon melyik a hitelesebb. Egy ilyen párosra szeretném felhívni figyelmüket. Nekem itt a fátyolszerűbb változat tetszik jobban, amelyen Krisztus teste szinte köddé foszlik: már nem is test, csak lélek.

Műalkotáshoz csak szeretettel és befogadó, nyílt szívvel szabad közelíteni. Ilyen ,,felszerelést” javaslok Önöknek is ehhez a tárlathoz – ajánlotta a megjelentek figyelmébe az alkotásokat Horváth Emma.

Az esten közreműködtek Gordana Petkov és Rizsányi Attila versmondók. A megjelenteket és a szabadkai kerámiaművészt Török István festőművész is köszöntötte.