2024. április 20., szombat

A test a lélek keresztje

Nemes Fekete Edit kerámiaművész palicsi kiállításán azok a munkái láthatók, amelyeket Jézus keresztútja ihletett

Szerda este nyílt meg a palicsi könyvtárban Nemes Fekete Edit kerámiaművész A test a lélek keresztje című kiállítása, amelyen azokat a műveit láthatja a közönség, amelyet a Keresztút ihletett. A Keresztút az az útvonal Jeruzsálemben, amelyet Jézus végigjárt a kereszttel a Golgotáig. Ezt nevezik a szenvedés vagy fájdalmak útjának, illetve a kereszt útjának. Tizennégy állomása, stációja van.

Nemes Fekete Edit e rajzain, kollázsain megrendítő látni ahogyan Jézus a hátára veszi a keresztet, teste meggörnyed, válla megroppan a roppant méretű súly alatt, vagy azt, amikor elesik, ugyanilyen megindító látni a keresztről leemelt fiát átölelő Máriát, az édesanyát. Lenyűgöző az, ahogyan Nemes Fekete Edit egy vonallal ábrázolja Jézus testét, és ott van a fej is; a test vonala és a fej tartása a maga szinte szigorú egyszerűségében pontosan kifejezi azt, amit a művész sugallni akar a nézőnek.

– Nem mindegy, hogy milyen erősségű, hosszúságú, milyen alakú az a vonal, amelyet használok, a színekről nem is szólva. Ezzel lehet megteremteni bizonyos hangulatokat, bizonyos formákkal sugallni azt, amit érzek, amit üzenni, kifejezni akarok annak, aki nézi a munkáimat. Én mindig a lényeget keresem, mert ezzel tudok üzenni. Azt vallom, üzenetet átadni csak akkor lehet, ha nagyon pontosan fogalmazok. Nem egyszerű az érzelmeket, tapasztalatokat egyszerűen elmondani, de mégis úgy kell kifejezni – vallja a művész.

A Keresztutak-ábrázolások az anya-, a Mária-ábrázolásokból indultak ki. A Keresztút is egy élet bemutatása – annak egy rögzített momentumán keresztül –, hisz minden téma az élettel kapcsolódik össze. Ám benne van a halál, az elmúlás, de az újjászületés, a feltámadás ígérete is. A Keresztutat szoborformában először 1996-ban az egyházaskéri templomnak készítette. Mint mesélte, mint minden esetben, először itt is újságpapírra rajzolta meg a formát, ez szolgált arra, hogy átvigye a friss agyaglapra, mert azon már nem tanácsos tanulmányrajzot készíteni. És megmaradtak ezek a papírok. Néhány év múlva a kezébe akadtak, és ekkor jött az ötlet, hogy átdolgozza pasztellá ezeket a munkákat (ez a barna-sárga keresztút ábrázolás). Majd úgy gondolta, megpróbálja még egyszer megcsinálni, de egészen más színekben, másképp, más gondolatokkal, más hozzáállással a Keresztutat, szintén pasztellben. Ez sokkal líraibb lett, nem olyan kemény, gyászos, tragikus, mint az első. Kollázsban is elkészítette a 14 képet, több színváltozatban. Ezzel újabb és újabb hatást ért el. Öt variánsát készítette el így a Keresztútnak, ahogy fogalmaz, szinte játszva. Hódmezővásárhelyen fehér papírporcelánból készítette festett fekete alapon Jézus keresztútját. Ez utóbbi nem látható ezen a palicsi kiállításon, amelyen az imádságaim című ciklus néhány arabja is helyet kapott. A kiállítás Horváth Emma ötlete nyomán jött létre, aki a kiállítást megnyitotta és alkalmi tárlatvezetést is tartott. Mindenkit arra biztatunk, nézze meg az elkövetkező hetekben Nemes Fekete Edit e munkáit.