2024. március 28., csütörtök

Mišković az egész vagyonát felajánlotta az útleveléért

Ha folyton Szerbiában kell üldögélnem, akkor szabadon visszaküldhetnek a börtönbe is, jelentette ki szerdán Miroslav Mišković, a Delta Holding tulajdonosa az ellene folyó tárgyaláson. A különleges bíróságot arra kérte, hogy tartsa tiszteletben az ártatlansági vélelemhez való jogát, valamint hagyja jóvá a cégvezetéssel kapcsolatos útjait. Útleveléért a teljes vagyonát felajánlotta.

– Ez így nem mehet tovább. Hamarosan két üzleti útra kell indulnom Észak-Amerikába. Nem mondhatom azt a potenciális partnereimnek, hogy adjanak meghívólevelet, mert különben a Delta elnöke nem kapja vissza az útlevelét. Ezzel a vállalat és személyes jó hírnevem is csorbul. Ha véletlenül nem jönnék vissza egy ilyen útról, akkor az államé lehet a teljes vagyonom – jelentette ki a bíróság előtt az üzletember, majd arra emlékeztette a bíróságot, hogy tavaly júliusban a régióban is rekordösszegnek számító 12 millió eurós óvadékot fizetett ki a szabadságáért az államnak.

Vladimir Vučić bíró újfent elutasította Mišković kérelmét, hogy tartósan visszakaphassa útlevelét. A bíró kijelentette, hogy a vádlott minden kérelmével kapcsolatban, ahogy eddig is tették, a hatályos büntetőeljárási törvény szerint foglalkoznak majd, amelyhez kötelezően mellékelni kell az utazási szándékkal kapcsolatos dokumentumokat is. A bíró megjegyezte, hogy a bírói tanács még arról sem döntött, hogy engedélyezi-e a vádlottnak, hogy családjával Montenegróban ünnepelje meg a húsvéti ünnepeket. A szóban forgó kérvényt az üzletember védőügyvédje, a tárgyalás szünete után visszavonta. Mišković tavaly decemberben kérelmezte először, hogy üzleti célból szolgáltassák vissza az útlevelét. A bírói tanács ekkor engedélyezte londoni útját. Az ügy óriási visszhangot kapott. Ezt követően még kétszer kérelmezte, hogy ideiglenesen szolgáltassák vissza útlevelét, januárban hollandiai úthoz, márciusban pedig egy olaszországi üzleti úthoz.

A Delta Holding tulajdonosát és még tíz személyt azzal vádolnak, hogy 16,95 milliárd dinárral megkárosították a magánosított útkarbantartó vállalatokat, az államkasszát pedig 427 millió dinárral rövidítették meg. A vádlott július 23-án 12 millió eurós óvadék kifizetése fejében hagyhatta el a fővárosi kerületi börtönt, ahol 224 napon át tartották fogságban. Óvintézkedésből havonta kell jelentkeznie a Savski Venac-i rendőrállomáson, továbbá arra is kötelezték, hogy nem hagyhatja el Belgrád területét újabb bírósági döntés nélkül.