2024. április 16., kedd

15 millió eurós kárt hozott az áprilisi hó

A hegyvidéki területeken tönkrement a teljes málnatermés – Több ezren villanyáram nélkül maradtak

Az áprilisi szeszélyes időjárás Szerbia-szerte komoly gondokat okozott, ugyanis a talaj menti fagyok több gyümölcsöt tönkretettek, az elmúlt napok havazása pedig a hegyvidéki málnatermesztők teljes termését tönkretette. Egyes területeken akár 70 centiméteres hótorlaszok is megjelentek, az ítéletidő miatt pedig villanyáram nélkül maradtak a Kopaonik, Zlatibor és Ivanjica területén élők. A helyiek szerint utoljára 1996-ban esett áprilisban ennyi hó és ekkor szintén tönkrement az egész éves málnatermés.

Vajdaságot szokatlan hideggel, Szerbia hegyvidékeit pedig havazással és faggyal lepte meg az április. A beszámolók szerint mérsékelt a havazás a Kopaonikon, a Crni Vrhon, a Zlatiboron és a Sjenicán pedig gyengén havazik. A Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet adatai szerint 800 méter tengerszint feletti magasságban esik a hó. A kolubarai málnatermesztők mindegyike ebben a magasságban termel. A híradások szerint a helyenként 10–30 centiméteres hótakaró és a –4 Celsius-fokos hideg a teljes málnaültetvényt tönkretette. A fagy miatt több gyümölcsös is gondba került, a kora tavasszal virágzó termények ugyanis mind elfagytak.

Milinko Šaponjić, Nova Varoš község gazdasági fejlesztési irodájának szakembere szerint elképzelhető, hogy a gyümölcsösök is elfagytak.

– Csak miután elolvad a hó, tudjuk meg, hogy mekkora károkat okozott a havazás és a fagy. Az időjárás egyetlen pozitívuma, hogy a termőföldek elegendő nedvességet kaptak – mondta Šaponjić.

A legtöbb hó Ivanjica községben esett, ott félméteres hótakaró fedi a tájat. Milomir Zorić községi elnök beszámolója szerint senki sem számolt ilyen ítéletidővel, az elkeseredett és kétségbeesett gyümölcstermesztők hívásai miatt a községházán forrnak a vonalak.

– Elképesztő, ilyen emberemlékezet óta nem történt. Nem a hótakaró magasságára, hanem a málnatermesztők és a gyümölcstermesztők kárára gondolok. Ezeknek az embereknek tönkrement az évük, nem lesz miből élniük. A málna épphogy elkezdett volna virágozni. Nem szeretnék dramatizálni, de az előzetes becslések szerint csak a málnatermesztőket ért kár meghaladhatja a tizenötmillió eurót – hangsúlyozta Zorić.

Szavai szerint a községnek évi 20 millió eurós bevétele származott a málnatermesztésből, és az előállt helyzet miatt mára összehívta a rendkívüli helyzetekkel foglalkozó törzskart.

Az áprilisi havazás nem csak a gyümölcstermesztők életét keserítette meg, a két napja folyamatosan eső nedves, nehéz hó ugyanis több elektromos távvezetéket leszakított, amelynek következtében a zlatibori körzetben 15 ezer ember maradt elektromos áram nélkül. Egyes településeken egy napja nincs áram. Mila Runić Petković, az užicei áramszolgálató munkatársa szerint 430 trafóállomáson észleltek meghibásodást.

– Čajetina és Nova Varoš községben a legrosszabb a helyzet, mivel a magasfeszültségű távvezetékeken kívül több alacsony feszültségű vezeték is leszakadt – számolt be Runić Petković.

Ivan Stanić, az ivanjicai áramszolgáltató munkatársa is ehhez hasonló képet festett le. Mint megjegyezte, a hó alatt egyes fák akár 15 méternyit is elhajlottak, ránehezedtek a magas és az alacsony feszültségű vezetékekre, és elszakították azokat. Kiemelte, hogy a károk elhárítására Čačakból is érkeztek szakemberek, így jelenleg 35 személy végzi a kártalanítást, ha kell, akár az ünnepek alatt is.