2024. április 25., csütörtök

Hangya András alkotásainak kiállítása Temerinben

Hangya András kiemelkedő képzőművész képeinek a kiállítását nyitották meg hétfőn este a temerini Lukijan Mušicki MTK galériájában. Az ünnepélyes megnyitón Gusztony András polgármester köszöntötte a megjelenteket, majd Bordás Győző író méltatta a festő munkásságát, hárfajátékával közreműködött Anamarija Petrović. Hangya András 1912. április 14-én Bácskossuthfalván született. A háború évei alatt Budapesten élt feleségével. Később Zágrábba költözött. Utolsó éveit Londonban töltötte, ott halt meg 1988. december 20-án. Újvidéken 1984-ben Tolnai Ottó és Bordás Győző gondozásában megjelent képzőművészeti monográfiája.

Elhangzott, hogy a vajdasági képzőművészeti élet majd két évtizeden keresztül nemigen akart tudomást szerezni a zágrábi magányba vonult festőről, aki könyveket, folytatásos regényeket illusztrált. Egy időben a Magyar Szó és a Híd folyóirat illusztrátoraként is dolgozott.

Hangya Bordással bő tizenegy évig levelezett. A Zágrábból és Londonból küldött, műfajteremtő – Bordás Győző magángyűjteményét képező – levélképeiből (és más képekből) állt össze temerini kiállítása. A levélképekből több száz darab is van, többnyire magántulajdonban. Úgy keletkeztek, hogy a festő levelezése során a megírt levél hátoldalán egy-egy képet is küldött.