2024. április 19., péntek

Nem panaszkodnak

A politikusok jogosnak tartják bérük megadóztatását – A közgazdászok szerint nem lesz eredménye az intézkedésnek

A Blic belgrádi napilap által megkérdezett politikusok legtöbbje azt állítja: semmi kifogásuk az ellen, hogy az új kormány megalakulását követően az állam különadóval csökkentse bérüket. Aleksandar Vučić, a Szerb Haladó Párt elnöke, jövőbeni miniszterelnök néhány nappal ezelőtt bejelentette, hogy a legjobban kereső köztisztségviselőket sújtó szolidáris adót eltörlik, és ehelyett minden egyes állami alkalmazott fizetését csökkentik, feltehetőleg tíz százalékkal. Vučić azt is kiszámolta, hogy ez az intézkedés nem lenne igazságos, hiszen a szolidáris adó miatt egy 130 ezer dinárt kereső miniszter béréből eddig 15 500 dinárt vontak le, a tízszázalékos csökkentés miatt azonban csupán 13 ezer dinárt vonnának le. Éppen ezért a politikusok bérét külön megadóztatja majd az állam, közölte Vučić, valamint hozzátette: a politikusok fizetéséből feltehetőleg 20 százalékot fognak levonni. Nem történhet meg, hogy egy orvos vagy egy tanár fizetéséből többet vonjanak le, mint egy politikuséból, nyomatékosította Vučić.

Aleksandar Antić, a Szerbiai Szocialista Párt képviselője, aktuális közlekedési miniszter jogosnak tartja Vučić terveit, mert – mint mondta – az elkövetkező időszakban mindenkinek takarékoskodnia kell. Minden kétséget kizáróan a közszférában lehet a legtöbbet megtakarítani, tette hozzá Antić.

Nebojša Stefanović, az SZHP alelnöke, a Szerbiai Képviselőház jelenlegi elnöke sem lázadt fel a bejelentett intézkedés ellen. Ahhoz, hogy Szerbia kilábaljon a válságból, erős és hatékony reformokra van szükség, fejtette ki a házelnök.

Hasonló hangnemben nyilatkoztak Tomislav Nikolić köztársasági elnök kabinetjében: pillanatnyilag mindenkinek meg kell fizetnie az árát annak, hogy egyesek évtizedeken át fosztogatták Szerbiát.

– Egyesek közülünk már most segítenek a rászorulóknak. Ami engem illet, a húsz százalékon felül fizetésemből vonjanak még le 10 ezer dinárt, és a pénzt adják az árva gyermekeknek – mondta Stanislava Pak Stanković, Nikolić tanácsadója.

A közgazdászok egy része úgy véli, hogy ennek az intézkedésnek nem lesz jelentősebb eredménye. Azokat a kiadásokat kell csökkenteni, amelyeknek a lehető legnagyobb számú élvezője van, értékelte Ljubodrag Madžar közgazdász, akivel kollégája, Miodrag Zec is egyetért. Már az is sokkal jobb lenne, ha a politikusok bérének megadóztatása helyett csökkentenék a béreiket, közölte Zec.

Ugyanezt mondta Vladimir Gligorov közgazdász is, aki szerint ennek az intézkedésnek inkább üzenetereje lesz: „Mindenki egy csónakban evez, és mindenki egyformán kiveszi részét a problémák megoldásából.”