2024. március 29., péntek

Altipamarkov: A Srbijagas „felfalt” egy egész Telekomot

Az átszervezés alatt levő 153 közvállalatnak legfeljebb egyharmada maradhat fenn május 14-e után – állapította meg tegnap Milojko Arsić, a Belgrádi Közgazdasági Kar tanára. Az alkotmánybíróság döntése alapján ugyanis május 14-e után az állam nem védelmezheti tovább a fizetésképtelen közvállalatokat, hitelezőik követeléseivel szemben.

A Konrad Adenauer Alapítvány és a Business Info Group szervezésében a Hogyan menthetők meg a közvállalatok című, tegnap Belgrádban megtartott konferencián felszólaló közgazdász úgy véli, hogy a szerkezetátalakítás alatt levő közvállalatok valószínűleg csak negyedének-harmadának van esélye a fennmaradásra. Ezek a cégek ugyanis nem piaci alapokon működnek, túlságosan eladósodtak és rossz a káderállományuk, így többségüknél nincs remény arra, hogy befektetőt találjanak.

Duško Vasiljević, a Világbank képviselője elmondta, hogy a nemzetközi pénzintézet által megígért kétszázötvenmillió dolláros hitel folyósításának nem a csődtörvény és privatizációs törvény elfogadása a feltétele, hanem hogy végre megoldást találjon a szerb állam a szerkezetátalakítás alatt álló 153 közvállalat sorsára.

Ezek a közvállalatok csak az állami hitelezőkkel szemben 1,5 milliárd eurós tartozást halmoztak fel. Tartoznak az Adóhivatalnak és a Fejlesztési Alapnak, valamint az áram- és gázszolgáltatónak.

Vasiljević szerint a közvállalatok május 14-e után valószínűleg nem mennek rögtön csődbe, mivel politikai döntéssel elodázható, hogy az Adóhivatal, illetve az érintett közvállalatok elindítsák a csődeljárást, ám ezek a cégek tetemes összeggel tartoznak más vállalatoknak és a bankoknak is, rájuk azonban a szerb kormány nem gyakorolhat nyomást, így állandóan fennáll a veszély, hogy ellenőrizhetetlen formában elinduljon a csődeljárás ezekben a cégekben. Ebből az okból kifolyólag Vasiljević szerint a szerb kormánynak gondoskodnia kell arról, hogy az érintett közvállalatokban a munkások még a csőd előtt megkapják a végkielégítésüket.

A közvállalatok okozta probléma nélkül elkerülhetetlenné válik, hogy az állam adósságválságba kerüljön, és hogy összeomoljon a gazdaság – szögezte le Nikola Altipamarkov, a Költségvetési Tanács tagja.

– 2001-től idáig lehetőség volt arra, hogy halogassuk a közvállalatok jelentette probléma megoldását, de többé erre nincs mód, mivel a leggyorsabb ütemben eladósodó ország vagyunk Kelet-, sőt egész Európában. A felvett hitelekre hétszázalékos kamatot kell fizetnünk, ha dollárban adósodunk el, ez pedig egy tarthatatlan helyzet – fejtette ki Altipamarkov, aki a Srbijagast említette az egyik legriasztóbb példaként, ugyanis ez a közvállalat négy-öt év alatt 1,2 milliárd eurós adósságot halmozott fel.

– Ebben az időszakban a Srbijagas „felfalt” egy egész Telekomot. Ezt úgy sikerült megvalósítani, hogy a Srbijagas állami szociális politikát folytatott, a gázt drágán szerezte be, a fogyasztóknak pedig olcsón értékesítette, ez azonban éves szinten 2-300 millió eurós veszteséget okozott – magyarázta Altipamarkov.