2024. április 24., szerda

Vučićra várnak

A követeléseik teljesítéséig és addig, amíg nem tárgyalnak Aleksandar Vučić leendő miniszterelnökkel, nem távoznak a vranjei Jumko sztrájkoló munkásai a vállalat igazgatósági épülete elől.

Snežana Veličković, a cég szakszervezetének elnöke a Tanjug hírügynökségnek elmondta, hogy az elégedetlen alkalmazottak az elmaradt hathavi bérüket követelik, a szolgálati idő összekötését, valamint a jelenlegi vezetőség leváltását, amely szerintük csődbe sodorja a céget.

A szakszervezeti elnök hozzáfűzte azt is, hogy a gyár központi épületét jelenleg zárlat alatt tartják a sztrájkolók, egészen április 22-éig, amikor az elégedetlen munkavállalók gyalog indulnak a főváros felé, tüntetésképp.

A munkások sztrájkbizottsága ugyanakkor feljelentette Zoran Stošić vezérigazgatót, valamint a Jumko felügyelőbizottságának tagjait, mivel szerintük megsértették a munkások sztrájkjogait.

– Felmondásokkal fenyegetnek minket, habár ismét felvennénk a munkát. Ez így tovább nem mehet! Héttől tízezer dináros béreket kapunk, ennyi pénzből nem lehet megélni – jelentette ki Veličković.

A Jumko 1700 dolgozója már január óta sztrájkol, a cég pedig csaknem 400 millió dinárral tartozik hazai, illetve nemzetközi partnereinek.