2024. április 20., szombat

Búcsút inthetünk a kőolajszármazékoknak

Drasztikus változásokra lesz szükség, hogy elkerülhessük a globális felmelegedés káros hatásait

A fosszilis üzemanyagokról a megújuló energiaforrásokra való áttérést szorgalmazza az ENSZ Éghajlat-változási Kormányközi Testülete (IPCC) készülő új jelentésének április 13-án Berlinben bemutatott harmadik fejezetében, amely az éghajlatváltozás, a globális felmelegedés mérséklésének lehetőségeit foglalja össze – tette közzé a Tanjug.

A jelentés szerint a klímaváltozás ütemének lassítása érdekében az embereknek sürgősen át kell térniük a bioenergiára, mivel a klasszikus üzemanyag-fogyasztási módszerekkel óriási mennyiségű szén-dioxid kerül a légkörbe, amely csak serkenti a hőmérséklet emelkedését. Az illetékesek az eddig használt kőolaj-származékokról a bioenergiára, leginkább a biogázra, szél- és napenergiára való áttérést szorgalmazzák. A testület tudósai és szakemberei ezt az energiaforrást tartják jelenleg a leghatékonyabbnak a környezetkárosító hatások mérséklése tekintetében. Abban azonban nem tudtak megállapodni, hogy ki legyen az, aki fedezi az áttérés költségeit.

Az ENSZ szerint a középhőmérséklet az ipari forradalom előtti korszakhoz képest legfeljebb 2 Celsius-fokkal emelkedhet 2100-ig ahhoz, hogy szabályozni lehessen az éghajlatváltozást. A középhőmérséklet emelkedését pedig csak akkor lehet a 2 Celsius-fokos határ alatt tartani, ha sikerül az üvegházhatást előidéző gázok légköri koncentrációját – szén-dioxidban számolva – 450 ppm (milliomod térfogatrész) körüli szinten (430-480 ppm között) stabilizálni. Ehhez az üvegházhatású gázok kibocsátását 2050-re 40–70 százalékra kell csökkenteni, a 2010-es szinthez képest. Ezt a szén-, kőolaj- és földgázfogyasztás visszaszorításával lehet elérni, ezért átalakításokra van szükség az energiaellátás és -felhasználás területén, mindenekelőtt a végső energiafogyasztás 32 százalékát kitevő épület üzemeltetésében, a 28 százalékot kitevő közlekedésben, az energia 27 százalékát elhasználó iparban, a mezőgazdaságban és a település- és infrastruktúra-fejlesztésben – tájékoztat a jelentésben foglalt irányelvekről az MTI.

A közlemény azzal a céllal készült, hogy a nyilvánosság is betekintést nyerjen az éghajlatváltozás jelenlegi szakaszába, valamint az esetleges következményekbe.

– Nagyon rövid időn belül kell meghozni igen drasztikus változtatásokat, és ez az egész világra vonatkozik – nyilatkozta a közlemény bemutatóján Rajendra K. Pachauri, az IPCC egyik képviselője, rámutatva a helyzet fontosságára.

Ottmar Edenhofer, a kétezer oldalas jelentést összeállító csoport tagja úgy értékelte, hogy a kutatás eredményei gyakorlatilag világos üzenetet küldenek az emberiség számára: Rendhagyó változtatásokra van szükség a katasztrófa elkerülése érdekében!

Az IPCC jelentéséből kiderült, hogy az utóbbi negyven évben annak a szén-dioxid-mennyiségnek a fele került az atmoszférába, mint amennyi 1750-től 1974-ig bejutott. Ugyanakkor a közlemény arra is fényt derített, hogy 2000 óta folyamatosan nő azoknak a gázoknak és vegyületeknek a kibocsátása, amelyek – a gazdasági világválság ellenére – a leginkább felelőssé tehetők a klímaváltozásért. Az illetékesek kutatásaiból az is kiderült, hogy az új évezred első évtizedében ismét nagymértékben nőtt a szénhasználat, amellyel megszakítottak egy már hosszú ideje működő tendenciát, amellyel vissza próbálták fogni az említett fosszilis energiaforrás széleskörű felhasználását.

A testület ismertetőjében arra is rámutattak, hogy ha a világ lakossága így folytatja a klasszikus energiaforrások nagymértékű felhasználását, 2100-ra 3,7–4,8 Celsius-fokkal emelkedik a Föld felszínének hőmérséklete. A The Washington Post idevágó cikke szerint, ha az évszázad közepe előtt nem történik meg az energiaátállás, az emberiségnek a globális felmelegedés drasztikus hatásaival kell szembenéznie. Ilyenek a sarki jégtakaró olvadása, a tengerszint megemelkedése, áradások és erős viharok.

John Kerry az Amerikai Egyesült Államok államtitkára a jelentésre reagálva azt nyilatkozta, hogy az ENSZ következő idevágó kiadványának inkább az energiaipari szektor képviselőinek kellene felhívni a figyelmét, őket igyekezzenek rávezetni a mielőbbi taktikaváltoztatásra.

Kerry rámutatott arra, hogy az említett ágazat világszinten egyike a legnagyobbaknak hatbillió dolláros értékkel, amelynek szolgálatait a Föld legtöbb lakosa igénybe is veszi.