2024. április 25., csütörtök

Már értékelik a Farmstar első adatait Óbecsén

A műholdas felvételek a szakértők szerint nagyban segíthetik a termelők munkáját

Február végén kezdték el alkalmazni a Farmstar információs rendszert Óbecsén, és a múlt héten már az első eredményekről is tapasztalatot szerezhettek a francia AIRBUSS szakemberei. A rendszer alkalmazásának ebben a kísérleti szakaszában készült műholdas felvételek elemzése után tanácsokkal látják el a projektumban részt vevő gazdákat és vállalkozásokat, és bizonyos szolgáltatásokhoz is hozzá juthatnak majd. A rendszer előnyeit egyelőre a PIK Bečej Mezőgazdasági Kombinát, az Agropromet magánvállalat és a Spajić gazdaság élvezheti.

– A módszert, amellyel most ismerkednek Óbecsén, Franciaországban és Németországban is alkalmazzák, és a műholdas felvételeket az állami támogatásokhoz és a vetemények biztosításakor is felhasználják, mert ezek az adatok reális képet mutatnak a termőföldről. A kísérleti szakaszban szerzett tapasztalatokkal arra szeretnénk majd ösztönözni a többi termelőt, hogy ők is társuljanak a projektumhoz. Ha így tesznek, egészen biztosan hatékonyabban, eredményesebben tudnak majd gazdálkodni – jelentette ki Vuk Radojević polgármester.

Az IGIS projektum értéke 16 millió euró, és a szerb kormány és az AIRBUSS francia cég közösen valósítja meg. Az AIRBUSS és a Köztársasági Földmérő Intézet által irányított kísérleti szakaszban Óbecse az egyetlen olyan község, amely a projektum előnyeit ingyenesen élvezheti. A Farmstar információs rendszer műholdas felvételeinek köszönhetően a gazdák több információt szerezhetnek a terményeik fejlődéséről, és a rendszer alkalmazásával arra is lehetőség nyílik, hogy a műtrágyahasználat optimalizálásával környezetkímélő módon lehessen hozamnövekedést elérni.