2024. április 25., csütörtök

Mozgalmas, de nehéz napok Muzslyán

Csinosítják a falut a Durindóra, tervezik a kerékpárutat, felújítják a temetőkápolnát

Márciusban másodszor sem sikerült meghosszabbítani a helyi járulékot Muzslyán, de a településen azért mégsem állt meg az élet. Sőt, igen mozgalmas napok elé néz a 6500 lelket számláló, legnagyobb közép-bánáti magyar közösség. Fontos, hogy az anyagiak hiányában is folytatja tevékenységét a húszegynéhány civil szervezet, a falu pedig egyként igyekszik megtenni mindent annak érdekében, hogy jó házigazdája legyen az idei Durindó népzenei rendezvénynek, amelyre több mint kétezer vendéget várnak. Persze emellett még számos tervet próbálnak megvalósítani, immár helyi hozzájárulás nélkül is. Ezek közül az egyik legfontosabb a kerékpárút kiépítése, az utak és középületek karbantartása, valamint a temetőkápolna felújítása. A sikertelen referendumról és a településre háruló teendőkről Hallai Zoltán tanácselnökkel beszélgettünk.

– Tudomásul vettük a polgárok akaratát, és nem marad más hátra, minthogy ezentúl helyi járulék nélkül próbáljuk meg lehetőségeinkhez mérten fenntartani azt a kommunális infrastruktúrát, amelyet a muzslyaiak az elmúlt ötven év alatt önerőből kiépítettek. A jelenlegi helyzetben gondot okoz már a zöldövezetek karbantartása is, hogy az utakon tátongó kátyúkról ne is beszéljünk. Nem bírunk pályázni sem, ha nincs miből biztosítani az önrészt. A helyi járulék hiánya megnehezíti az előkészületeket a Durindóra is. Hamarosan megkezdődik a Petőfi Sándor MME épületének a felújítása, amire remélhetőleg kapunk támogatást Nagybecskerek Város költségvetéséből. Szeretnénk felújítani a Magyar Házat és annak udvarát is, amelyben a Durindó kísérő rendezvényei lesznek. De maguk a polgárok is hozzájárulnak majd ahhoz, hogy minél szebb és tisztább köntösben várja falunk a vendégeket. Április 26-án, a Föld Napján önkéntes munkaakciót szervezünk, és rendbe hozzuk a középületek környékét.

Muzslya egyike azoknak a nagybecskereki helyi közösségeknek, ahol nincs kerékpárút. Történt-e fejlődés ezen a téren?

– Készül a kerékpárút terve. A Városrendezési Igazgatóság elképzelése szerint a leendő kerékpárút a jelenlegi úthálózat mindkét oldalának egy-egy méteres kiszélesítésével épül majd ki, a Hunyadi János, a Magyar Kommün és a Felszabadulás utcákban. Tervben van a Homokos felé vezető Tóth István utcának a kiszélesítése is, amivel biztonságosabbá válna a kerékpárosok közlekedése. A terv az, hogy a kerékpárosok számára biztonságos közlekedést biztosítsanak Lukácsfalva és a Császár-tó irányába.

Sok panaszt hallani a temetőkápolna állapotára, amely beázik, bajok vannak a kivilágításával.

– A napokban kint járt a Temetkezési Közvállalat igazgatója és megígérte, hogy már a húsvéti ünnepek után hozzálátnak a temetőkápolna tetőzetének, valamint a villanyhálózatának és belsejének a felújításához.

Helyi járulék híján a helyi közösség jövedelemforrása lehetne a falu melletti Homokos.

– Muzslya legnagyobb természeti kincse a homok, amit hosszú évek során bányásznak a falu környékén. De úgy, hogy közben abból az itt élőknek semmi hasznuk nincs. Sőt a homokot szállító kamionok rongálják az utakat, viszi a homokot a szél, repedeznek a házak falai. A homok kitermelését a Vojvodinaput útépítő vállalat érvényes szerződés nélkül is folytatja. A helyzetet pedig bonyolítja, hogy a vállalatban nemrég csődeljárás indult.