2024. április 26., péntek

Nőtt az euróövezet és az EU ipari termelése februárban

Nőtt februárban az euróövezet és az EU ipari termelése, éves összevetésben Magyarország érte el a harmadik legnagyobb növekedést az EU-ban – közölte hétfőn az Eurostat, az Európai Unió statisztikai hivatala.

Februárban, szezonális kiigazítással, 0,2 százalékkal nőtt a 18 tagú euróövezetben az ipari termelés a januárihoz képest. A 28 tagú Európai Unióban a növekedés havonta 0,4 százalékos volt.

A februári ipari termelés a 2013. februárihoz képest az euróövezetben 1,7 százalékkal, az EU-ban 2,1 százalékkal növekedett. Havi bázison a legnagyobb mértékben Málta (5,4 százalék), Írország (5,0 százalék) és Litvánia (2,5 százalék) ipari termelése nőtt februárban, míg a legjobban Horvátországban (2,8 százalék), Észtországban (2,2 százalék) és Romániában (1,3 százalék) csökkent.

Éves összevetésben a legnagyobb mértékben Szlovákia (9,0 százalék), Románia (8,9 százalék) és Magyarország (8,2 százalék) ipari termelése növekedett az idén februárban. A legnagyobb csökkenés Hollandiában (8,9 százalék), Finnországban (5,4 százalék) és Litvániában (2,1 százalék) volt.