2024. április 24., szerda

Rekviem az ivóvízért

A tiszta (ivó)vízre emlékeztek szombaton Nagybecskereken. A szimbolikus rekviemre mintegy szász polgár jött el. A város főterén megtartott performansznak az a célja, hogy mielőbb rendeződjön a legnagyobb bánáti város ivóvíz-ellátása. Ugyanis már egy évtizede annak, hogy a magas arzéntartalma miatt a felügyelőség betiltotta a városi vízvezeték használatát.

A megmozdulást a Naš grad naša stvar civil egyesület szervezte, amely két hónappal ezelőtt kezdte a tiltakozó megmozdulásokat. Uglješa Šajtinac irodalmár kívánt békés nyugodalmat a becskereki ivóvíznek, hangsúlyozva, hogy „a félreértések végéhez értünk, de nem vele, hanem magunk között”. A megmozdulás résztvevői koszorút helyeztek el a nagybecskereki víztorony tövében, amely egyfajta szimbóluma is az ivóvíz-problémának a Béga menti városban. Már csak azért is, mert a városcsúfító létesítmény víztoronyként épült meg, de a víztartályát soha nem töltötték fel.

Nagybecskerek önkormányzata 2012 áprilisában szerződést kötött a vízgyár építéséről a WTE Wassertechnik társasággal, de azt nemrég felbontották. A politikusok most azt ígérik, hogy a lehető legrövidebb időn belül, vélhetőleg 2015 közepéig megoldódik a város ivóvíz-ellátása.