2024. április 25., csütörtök

A Szólj, síp, szólj! főnixmadárként újraszületett

Az idén rekordszámú résztvevője volt a népzenei vetélkedőnek: több mint 400 gyermek lépett fel mintegy 30 vajdasági településről

Gyermekzsivajtól és népzenétől volt hangos szombaton az Újvidéki Rádió M-Stúdiója és környéke, ugyanis itt rendezték meg immár 29. alkalommal a Szólj, síp, szólj!-t, a vajdasági általános iskolások népzenei vetélkedőjét.

A zsűri négyszáz résztvevő meghallgatása után döntött (képünkön a díjazottak egy része látható) (Fotó: Ótos András)

A zsűri négyszáz résztvevő meghallgatása után döntött (képünkön a díjazottak egy része látható) (Fotó: Ótos András)

A Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete és az Újvidéki Rádió szervezésében megrendezett vetélkedőn az idén több mint négyszázan léptek fel a négy kategóriában: énekszóló, énekcsoport, hangszerszóló és kisegyüttes, valamint több korcsoportban vetélkedő gyerekek. Kilenc kisegyüttes, tizenegy hangszeres szólista és kettős, valamint huszonnégy énekcsoport és harmincegy énekes-szólista és kettős mutatkozott be. Két helyszínen összesen hetvenöt műsorszámot hallgatott meg a szaktekintélynek számító zsűri: a hangszereseket Borsi Ferenc, Fábri Géza és Kelemen Zsolt, az énekeseket Fábri Ivánovics Tünde, Csizmadia Anna és Rontó Márta hallgatta végig.

Vajdaság számos településéről – Szabadkáról, Kupuszináról, Adáról, Óbecséről, Szenttamásról, Muzslyáról, Kishegyesről, Pacsérról, Topolyáról, Péterrévéről, Csókáról, Bácskossuthfalváról, Magyarkanizsáról, Temerinből, Pirosról, Kúláról, Csonoplyáról, Csernyéről stb. – érkeztek fellépők, azonban az idén Szegedről is érkezett két kislány, előadásuk érdekes színfoltja volt a rendezvénynek. Számos esetben előfordult, hogy olyan pedagógusok hozták el most tanítványaikat, akik egykor maguk is vetélkedtek.

Az eredményhirdetés előtt Nagy Margit, a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesületének elnök asszonya is szólt a gyerekekhez:

– Az örökséget meg kell becsülni. A ti örökségetek nem egy-két emberöltőből fakad, hanem ezeréves örökség. A Kárpát-medencei magyarságnak az örökségét viszitek tovább, és amennyiben ezt hagyjuk tönkremenni, feledésbe merülni, akkor nincs jövőnk. Ahhoz, hogy jövőnk legyen, ahhoz ti kelletek, és azok a pedagógusok, akik veletek foglalkoznak. És ha ti felnőtök, népszerűsítsétek a népi hagyományainkat, kincseinket! Ennek a gondolatnak a jegyében kívánom nektek, hogy a jövőben is sok sikert érjetek el nemzeti hagyományaink ápolásában – mondta.

Borsi Ferenc citeraoktató, a vetélkedő elindítója is megosztotta gondolatait a versenyzőkkel:

– A Szólj, síp, szólj! főnixmadárként újraszületett. Miért főnixmadárként? Hiszen saját testéből, saját magából termelte ki az új nemzedéket. A hattagú zsűriből hárman, Csizmadia Anna, Kelemen Zsolt, Fábri Ivánovics Tünde a Szólj, síp, szólj!-ból nőtt ki, és a felkészítők közül is sokan, például Cseszák Zsombor, Cseszák Korcsik Anikó, Palusek Emese is innen indult.

A vetélkedőt követően, az eredményhirdetés előtt egy rövid gálaműsort tartottak, ahol néhány versenyző még egyszer bemutatkozott.