2024. április 25., csütörtök
UKRÁN VÁLSÁG

Halottak és sebesültek mindkét oldalon

Mindkét oldalon vannak halottak és sebesültek annak a „terroristaellenes műveletnek” a nyomán, amelyet az ukrán különleges erők a hét végén indítottak Kelet-Ukrajnában. A Donyeck megyei Szlovjanszkban folyó művelet közben az ukrán biztonsági szolgálat (SZBU) egyik embere életét vesztette, további öt pedig megsebesült, ez utóbbiak között van az SZBU terroristaellenes központjának vezetője. A „szeparatista oldalon” lévő sérültekről, halottakról nincs pontos adat, egyes források kilenc sérültről számoltak be.

A belügyi tárca vezetőjének állítása szerint a szakadárok civileket használnak élő pajzsként a rendvédelmiekkel szemben. A mintegy 100 ezres lakosú Szlovjanszkban tudomása szerint legfeljebb ezren támogatják az épületfoglaló szakadárokat. A közelében lévő Kramatorszkban viszont megfogalmazása szerint a helybeliek „elégedetlenek az idegenek tevékenységével”.

Kramatorszkban továbbra is oroszbarát szakadárok kezén van a városi tanács és a rendőrség épülete. A városháza előtt barikádot építettek, a katonai repülőtérhez vezető utat pedig lezárták. Ugyanakkor a Kramatorszk felől Szlovjanszkba vezető úton a biztonsági erők megszüntették a blokádot.

Tegnapra virradóra a megye egy újabb településén, Jenakijevében foglalták el szakadárok a városházát, a rendőrség és az ügyészség épületét, a városházára pedig kitűzték Oroszország és a „donyecki köztársaság” zászlóit. A megye déli részén, az Azovi-tenger partján lévő Mariupol városában is megszállták a városi tanács épületét. Mintegy ezren gyűltek össze az épület előtt követelni a megye elszakadását Ukrajnától.

Előző nap Donyeck megye több városára is kiterjedtek az épületfoglalások. Szlovjanszk és Kramatorszk mellett Krasznij Limanban mintegy 50, kalasnyikovval felfegyverzett maszkos hatolt be a rendőrség épületébe. Szakadárok elfoglalták még Donyeckben a rendőrkapitányságot, ahol az oroszbarát tüntetők nyomására lemondott a megye rendőrkapitánya. A megyeközpont továbbra is a szakadárok kezén van.

Krasznij Liman, Szlovjanszk, Kramatorszk, Donyeck és Mariupol egy észak–déli irányban húzódó főút mentén helyezkedik el. A Donyeck megyei szakadárok közül páran azt mondták helyi újságíróknak, hogy a feladatuk „zöld folyosót nyitni” az orosz csapatok számára. Szakértők szerint hasonló forgatókönyvet valósítanak meg Moszkva irányításával Kelet-Ukrajnában, mint a Krím félsziget orosz megszállásakor. Több jel mutat arra, hogy jelzés nélküli egyenruhát viselő orosz katonák irányítják a Donyeck megyei épületfoglalásokat, és nagy valószínűséggel a Krím félszigetről szivárogtak át a kelet-ukrajnai területre. A helyi rendőrség szerint Kramatorszkban a támadók AK100-as gépkarabélyt használtak, amely csak az orosz hadseregben van rendszeresítve.

Biden Kijevbe készül, újabb amerikai figyelmeztetés Moszkvának

Felszólította az amerikai kormányzat Vlagyimir Putyin orosz elnököt, hogy ne tegyen további olyan lépéseket, amelyek megrendíthetik Ukrajna stabilitását. Bejelentették azt is, hogy Joe Biden alelnök április 22-én Kijevbe utazik annak nyomatékosítására: az Egyesült Államok a demokratikus és egységes Ukrajnát támogatja.

A Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsának szóvivője elmondta: Barack Obama elnök kormányzatát nagyon aggasztják a kelet-ukrajnai városokban zajló események, amelyek megítélésük szerint a Krím orosz bekebelezése előtti történésekre emlékeztetnek. Mint fogalmazott, a térségben „oroszbarát szakadárok – érzékelhetően Oroszország támogatásával – erőszakra és szabotázsra buzdítanak, és az ukrán állam destabilizálásán dolgoznak”. A szóvivő „a stabilitást veszélyeztetető erőfeszítések abbahagyására” szólította fel Putyint, és óva intett attól is, hogy Moszkva újabb katonai beavatkozást hajtson végre.

A Biden-látogatásról szóló közleményből kiderül, hogy annak középpontjában a nemzetközi közösség Ukrajna támogatására szolgáló erőfeszítései állnak. Az alelnök az ukrán vezetéssel és civilszervezetek vezetőivel is találkozik. Biden lesz a legmagasabb rangú amerikai tisztviselő, aki a válság kirobbanása óta ellátogat az országba. John Kerry külügyminiszter március elején járt Ukrajnában.

Washington különben megerősítette, hogy Kerry szombaton telefonon ismét beszélt orosz kollégájával, Szergej Lavrovval, arra figyelmeztetve őt, hogy „újabb következményei” lesznek, ha Oroszország nem vonja vissza csapatait az ukrán határ közeléből. Az erről szóló moszkvai közlemény szerint Lavrov is figyelmeztette Kerryt, mégpedig arra: ha a kijevi vezetés erőt alkalmazna Délkelet-Ukrajnában, az meghiúsítaná az ukrán válsággal kapcsolatos együttműködés jövőjét, beleértve a Genfben tervezett négyoldalú találkozót is.

Ashton aggódik

Komoly aggodalmának adott hangot vasárnap délután nyilvánosságra hozott közleményében a kelet-ukrajnai fejlemények miatt az uniós külügyi főképviselője. Catherine Ashton a „fegyveres egyének és szeparatista csoportok” akcióinak hulláma miatt fejezte ki aggodalmát, egyúttal megerősítette, hogy az EU határozottan elkötelezett Ukrajna területi egysége és szuverenitása mellett. Felszólította Oroszországot, hogy vonja vissza csapatait az ukrán határ közeléből, és hagyjon fel minden olyan tevékenységgel, amely az ország destabilizációjára irányul.

Washington és a NATO további szankciókkal fenyeget

Az Egyesült Államok kész fokozni az Oroszország elleni szankciókat, ha Ukrajnában folytatódnak az elmúlt napokban tapasztalt akciók – jelentette ki Samantha Power amerikai ENSZ-nagykövet tegnap, az ABC-nek nyilatkozva.

Csata utáni „terepszemle” Szlovjanszk közelében (Fotó: Beta/AP)

Csata utáni „terepszemle” Szlovjanszk közelében (Fotó: Beta/AP)

„Láthattuk, hogy a szankciók fájni tudnak, és ha az utóbbi napokban látott akciók folytatódnak, akkor fokozzuk a szankciókat” – mondta Power.

A NATO főtitkára is további intézkedésekkel fenyegette meg Oroszországot, és azzal vádolta meg, hogy saját maga igyekszik meghatározni és diktálni az ukrajnai eseményeket. Anders Fogh Rasmussen szerint a NATO és a Nyugat elleni orosz propaganda olyan füstfüggöny, amellyel Oroszország törvénytelen cselekedeteit igyekszik leplezni. Oroszország szerinte válaszút előtt áll: vagy véget vet annak, hogy másokat hibáztasson saját tetteiért, kivonja katonáit, tartja magát nemzetközi kötelezettségeihez, és megkezdi a bizalom helyreállítást, vagy pedig még szélesebb körű nemzetközi elszigetelődés vár rá.

Moszkva óva intette Kijevet az erőszakos fellépéstől

Oroszország megengedhetetlennek tartja a kelet-ukrajnai oroszbarát tüntetők elleni kijevi fenyegetéseket – ezt Szergej Lavrov hozta ukrán kollégája tudomására egy telefonbeszélgetés során.

Lavrov és Andrij Descsicja azt követően beszélt, hogy orosz fegyveresek újabb épületeket foglaltak el Szlovjanszkban és Donyeckben, a helyi rendőrség és az SZBU épületeit szállva meg. Az országrész Ukrajnáról való leválását követelő tüntetők már napokkal korábban megszállták a közigazgatás épületét a Donyeckben, Luhanszkban és Harkivban. A harkivi intézményt azóta visszafoglalták a hatóságok. Ezekre az akciókra válaszolva az ukrán vezetés kilátásba helyezte az erőszakos fellépést is. Az orosz diplomácia vezetője viszont erre utalva figyelmeztette Kijevet: hogy tartózkodnia kell mindenfajta erőszakos fellépéstől.