2024. március 29., péntek

Hogyan lehet oktatni az információs kor gyermekeit?

Információs és kommunikációs technológiák az oktatásban címmel tartottak konferenciát a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karon

A számítógép és az internet térhódítása a mindennapokban vitathatatlan. Az oktatásban is olyan lehetőségeket kínál, amelyek az ismeretátadás, tanulás szempontjából hatékonyak, és a diákok számára is vonzóak, érdekesek, hisz ők már egy információs korba születtek bele. Erről volt szó a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karon szombaton délután megrendezett Információs és kommunikációs technológiák az oktatásban elnevezésű konferencián. Ez volt e témakörben a felsőoktatási intézmény által szervezett első ilyen tudományos, szakmai összejövetel. Mint dr. Takács Márta megbízott dékán hangsúlyozta, örül annak, hogy az ifjú kollégák szervezték meg, és az is megelégedésére szolgál, hogy a szerbiai és a magyarországi szakemberek mellett a vajdasági iskolák gyakorló pedagógusai is részt vettek ezen az összejövetelen.

A számítógéppel támogatott és multimédia alapú tanulás nem csökkenti a tanár szerepét, de szükség van a pedagógus szerepének átgondolására, újraértelmezésére. A konferencián szó volt a konkrét alkalmazások és eszközök lehetőségeiről (interaktív táblák, online alkalmazások stb.). Mint elhangzott, a szerbiai oktatási alaptörvény még csak említi az információs és kommunikációs technológiák alkalmazását az oktatásban, de a 2020-ig szóló oktatásfejlesztési stratégia, és más, szintén az alaptörvénynél későbbi keltezésű stratégiák már valamivel több teret szentelnek ezeknek. Ma már arra is van példa, hogy a tankönyvben a web-hozzáférést is feltüntetik, amelyen a diák további információkhoz juthat, és ezt a lehetőséget érdemes elterjedtebbé tenni.