2024. április 20., szombat

Nyilatkozatháború Tadić és Dačić közt

Az Új Demokrata Párt nem kíván részt venni az új kormány munkájában, amennyiben abban részt vesz a Szerbiai Szocialista Párt – közölte vasárnap az ÚDP. A párt véleménye szerint az ország problémáit az SZSZP-vel csak elmélyítenék, ahelyett hogy megoldanák.

„Az új kormány lehetőségeit és karakterét a koalíciós partnerek megválasztása fogja meghatározni. Ezért az ÚDP nem kíván egy olyan kormánynak a részese lenni, amely a partnerválasztással korlátozza a lehetőségeit. A korlátok közé szorított kormány ugyanis nem lesz képes szembenézni a rá váró kihívásokkal, kivenni a részét a gazdasági gondok megoldásából, az előttünk álló reformokban és az EU-tagság körüli tárgyalásokban” – olvasható a Boris Tadić által vezetett párt vasárnapi közleményében.

A párt kiemeli, ezzel nem az SZHP-nek szeretnének feltételeket szabni, hanem saját elveikhez szeretnének hűek maradni, és amennyiben az SZHP úgy dönt, hogy az SZSZP is része lesz a kormánynak, európai irányvételű, konstruktív és erős ellenzékként lépnek majd fel a továbbiakban.

– Öt évvel ezelőtt, amikor az SZSZP a kormány részévé vált, az volt a cél, hogy történelmi nemzeti konszenzus szülessen a legfontosabb stratégiai célokkal kapcsolatosan. Ezt a célt elértük, és ezzel az SZSZP befejezte küldetését – nyilatkozta korábban Boris Tadić a Blic napilapnak. – Az SZHP-vel folytatott tárgyalások során megvitattuk, mennyire állnak egymáshoz közel az elveink és a politikai nézeteink. Az, hogy Dačić nem állított fel semmilyen kritériumot a tárgyalás során, azt bizonyítja, hogy az SZSZP ideológia nélküli párt, és bármi áron része akar lenni a kormánynak – magyarázta Szerbia volt államfője.

Ivica Dačić, az SZSZP elnöke az ÚDP közleményére reagálva a Tanjugnak adott nyilatkozatában kiemelte, hogy Boris Tadić politikai vakságban szenved és nincs tisztában politikai helyzetével, ezért szab feltételeket azokkal szemben, akik háromszor (SZSZP), illetve kilencszer (SZHP) több szavazatot kaptak nála. Ugyanakkor képmutatónak is nevezte Tadićot, aki – szavai szerint – addig szívesen látta az SZSZP-t maga mellett, amíg az ő politikai pozícióját erősítette és segítette az EU-csatlakozási tárgyalások lefolytatását, most viszont az ÚDP politikai programja az SZSZP támadásában merül ki.