2024. április 18., csütörtök

Szívügye a tehetséggondozás

De Negri Ibolya: A tehetséget csak odafigyeléssel, támogatással tudjuk kibontakoztatni

A Nemzeti Tehetségsegítő Tanács az önzetlen és eredményes tevékenységének elismeréseként De Negri Ibolyát, a Vajdasági Tehetségsegítő Tanács elnökét, a Tehetségek Szolgálatáért Egyéni Éves Díjban részesítette Budapesten, az Országos Tehetségnapon. Mint a laudációban olvasható: ,,A Tehetségpontokat összefogva a VATT elnökeként odafigyel az elhivatott, az adottsággal rendelkező szorgalmas és kitartó gyerekekre, fiatalokra, útjuk egyengetésével segíti őket. Az I. Vajdasági Tehetségnap létrejötte is De Negri Ibolya nevéhez fűződik, amikor is a legsikeresebb tehetségeket díjazzák, kicsiket és nagyokat. Így lett vajdaságnak Tehetségnagykövete, Tehetségmentora, Igéretes-tehetsége, Született-tehetsége. Az általa irányított és megszervezett Tehetségnapok, tehetségtáborok, szakmai tanácskozások célja, hogy minél több diákban felleljük a képességet, melyet értékként tovább kell gyarapítani, az egyén és a társadalom javára. Sokszor hangoztatja, hogy mindenki tehetséges valamiben, és ezt a valamit csak odafigyeléssel, támogatással tudjuk kibontakoztatni.''

– A Vajdasági Tehetségsegítő Tanács azt vette példaként, ahogyan Magyarországon immár 25 éve szervezetten folyik egy tehetséggondozási program. Ehhez kapcsolódtunk mi is, és így alakítottuk meg 2010-ben a Vajdasági Tehetségsegítő Tanácsot (VATT), amely a tehetségpontokon alapszik, tehát azokon a szervezeteken – oktatási intézmények és civil szervezetek – amelyek bekapcsolódtak ebbe a munkába. Vajdaságban 29 tehetségpont van, nagyrészt Észak-Bácskában, de Bánátban is vannak tehetségpontok. Ezek az intézmények, szervezetek valójában Magyarországon kapnak először egy regisztrációt, utána akkreditáltakká válnak, és átmennek egy minősítésen is (kiváló tehetségpont, vagy tehetségpont minősítést kapnak). A VATT megalapításakor arra gondoltunk, jó lenne, ha nálunk is koordináltan, szervezetten folyna a tehetséggondozás. Az a cél vezérel bennünket, minél több diákot karoljunk fel, figyeljünk oda ezekre a gyerekekre már kiskorukban.

 Mint már nem egy alkalommal nyilatkozta, a tehetség felfedezése is ugyanolyan fontos feladat, mint a tehetségekkel való foglalkozás.

– Az iskolának nagy feladat jut ebben, de a civil szervezet is meg tudja találni a tehetségeket különböző versenyeken, vetélkedőkön, mert ott is vannak olyan gyerekek, akik kiemelkednek. Azt szokták mondani, a tehetség, amellyel a gyerek születik, 20 százalékot tesz ki, és 80 százalék pedig a munka. Korán fel kell ismerni a tehetséget, de utána nagyon intenzíven és nagyon aktívan kell dolgozni a tehetségfejlesztésen. Itt nagyon fontos a szülői háttér, illetve a mentorok, a tanárok szerepe. Sőt, már az óvodában is megmutatkozik, hogy rátermett valamiben a gyerek, vagy szépen mond verset, énekel, zenél, mozog. A tanító néniknek nagyon fontos szerepük van abban, hogy felfigyeljenek a tehetségre és fejlesszék ezekben a gyerekekben ezt a készséget, és ez folytatódik a felső tagozaton. Hetedikben, nyolcadikban már megmutatkozik, hogy milyen szakterületen tűnnek ki a diákok, de például amikor a tehetségdíjra érkeznek a jelölések, ennél a korosztálynál még sok az olyan ajánlás, hogy az adott tanuló jó eredményt mutat a természet- és a társadalomtudományok terén is. Középiskolában már markánsabban megmutatkozik, hogy ki miben tehetséges, a középiskolában, egyetemen már markánsabban megmutatkozik az a szakterület, ahol tényleg fel tudnak mutatni értékeket, ahol komoly eredményeket érnek el, komoly kutatásokban vesznek részt.

 A Vajdasági Tehetségnap jó alkalom, hogy megmutassuk az egész vajdasági magyar közösségnek ezeket a kiemelkedő gyerekeket, fiatalokat, akik példaképként szolgálhatnak a kis- és nagydiákoknak.

Ezeket a vajdasági magyar gyerekeket, fiatalokat, akik kiemelkedő eredményeket értek el, valamiben kiemelkednek, meg kell dicsérni. Örülök, hogy tavaly létrejött a Tehetségnap, szívügyem volt, hogy Vajdaságban legyen egy ünnepség, a siker ünnepe, szeretném, ha továbbvinnénk, ha ez meghonosodna. Tavaly nemcsak a diákokat ünnepeltük, hanem Tehetségnagyköveteket is választottuk, idén pedig kiemelkedő tehetséggondozó pedagógusokat díjaztunk, mert fontos, hogy megbecsüljük a pedagógusokat. Vannak odaadó, lelkes tanárok, akik nagyon sokat dolgoznak, a munkájuk, a szakma iránti alázattal teszik a dolgukat évtizedekig, és gyakran nem is figyelünk oda rájuk. A VATT vezetőségének szívügye az iskolai tehetségnapok szervezése is, amikor egy intézményben a kiemelkedő diákoké a főszerep, kísérleteket mutatnak iskolatársaiknak, vagy akár kiselőadásokat tartanak. Persze, mindig ott van mögöttük a tanár, a mentor is.

Ön az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesületének is az elnöke, jelentős versenyek (pl. az Általános Iskolások Művészeti Vetélkedője, Honismereti verseny, Himnusz-szózat,) és továbbképzések (pl. a Szabadkai Nyári Akadémia) megrendezése fűződik a nevéhez. Közben pedig gyakorló pedagógus is, a szabadkai Politechnikai Középiskola tanára. Hogyan győzi?

– A laudációban is felolvasták, hogy egyik munkahelyről megyek a másikra. Nagyon jól be kell osztanom az időmet, meg kell terveznem a napomat. Nagyon szeretek tanítani is. A Politechnikai Középiskolában szaktantárgyakat tanítok (Vasbetonszerkezetek, Építészszervezés stb.), sőt osztályfőnök is vagyok. Itt tudok a diákok önazonosság-tudatának fejlesztésével foglalkozni, képességfejlesztési programokba vonom be őket, arra biztatom a diákjaimat, hogy legyenek kreatívak, fontos felkészíteni őket az életre, a továbbtanulásra.

 Gyakorló pedagógusként azt is tudja, milyen kihívásokkal szembesülnek a kollégák nap mint nap, mi foglalkoztatja őket. Gondolom, ezt is figyelembe veszik a továbbképzések programjának megtervezésekor.

– Tanárként alkalmam van jobban megismerni a fiatalokat, látom, mire van szükségük, mire kell a pedagógusoknak jobban odafigyelniük, gyakorló pedagógusként jobban át tudom látni a dolgokat. Nagyon kell a támasz, a szakmai segítség a pedagógusoknak, sok kihívással néznek szembe, sok tudással, ötlettel kell felvértezni őket. A VATT a diákoknak és a pedagógusoknak egyaránt szervez programokat, a diákprogramok közül kiemelném az IQ-tábor, ahol a logikai gondolkodás fejlesztése volt a feladat. A pedagógusoknak szervezett programok közül pedig azt a nemrégiben lezajlott 10 órás képzést, ahol a kreativitás fejlesztése volt a fő téma, ahol a módszerekre helyezték a hangsúlyt, hogy a diák ne évszámokat biflázzon, hanem megtalálja az összefüggéseket, továbbgondolja a hallottakat és főképp: kérdezzen. Májusban pedig az oktatási minisztérium által elismert sakkverseny zajlik majd a csantavéri iskolában, és ennek kapcsán egy sakkfesztivál is lesz Szabadka központjában.

 Mire a legbüszkébb most, a Vajdasági Tehetségsegítő Tanács elnökeként kapott díj kapcsán?

– Arra, hogy egy nagy és jó csapat létezik Vajdaságban, sokan vagyunk, akik úgy gondoljuk, fontos a tehetségekkel foglalkozni, gondolok mind az intézményekre, mind az odaadó pedagógusokra. Velük együttműködve végezzük a tehetséggondozást, a gyerekekkel való foglalkozást, hogy kibontakozzanak a képességeik, érvényesüljön a tehetségük és az életben megállják a helyüket.