2024. április 20., szombat

Sok a meghibásodás a távfűtő hálózaton

Április 15-én ér véget a fűtési idény, de ha hidegre fordulna az időjárás, a Toplana Közvállalat továbbra is fűteni fog – tudtuk meg Dejan Vukovićtól, a vállalat igazgatójától.

– Az elmúlt fűtési idényben a távfűtési hálózat egy részét felújítottuk, általánosságban azonban elmondható, hogy a rendszer évről évre rosszabb állapotban van. A téli hónapokban több mint harminc meghibásodást kellett kijavítanunk, de ezt a felhasználók nem észlelték, mert gyorsan reagáltunk, és a távhőellátás akadálytalan volt – számolt be a fűtési idény tapasztalatairól Vuković.

A felhasználók több mint 40 millió dinárral tartoznak a szolgáltatónak, a lakossági, a gazdasági és a költségvetési felhasználók közül a legtöbb pénzzel – húszmillió dinárral – a lakosság tartozik. A Toplana ebben az időszakban ugyan rendszeresen fizetett a Srbijagasnak, de az örökölt adósság miatt továbbra is jelentős összeggel tartozik a szolgáltatónak. Az igazgató a problémát a Toplanának az óbecsei Gas részvényeinek az eladásával szeretné megoldani, mégpedig ebben az évben.

– Az energetikai minisztérium a következő fűtési idénytől megköveteli a tarifarendszer bevezetését, és mi igyekszünk határidőre megteremteni ennek a feltételeit. Elszámolási problémáink is voltak, mégpedig azokban a társasházakban, ahol nincs minden lakásban radiátorra szerelt költségelosztó berendezés. Ezekben az esetekben az általunk kidolgozott elszámolási modell sajnos nem vált be. Most dolgozunk egy olyan megoldáson, amellyel igazságosabb lenne a költségelosztás a lakók között ezekben az épületekben – jelentette ki az igazgató.