2024. április 25., csütörtök
JUGOREMEDIJA RÉSZVÉNYESEI

(Még) nehezebb lesz?

Miután a nagybecskereki Gazdasági Bíróságon a minap elmaradt a Jugoremedija gyógyszergyár egykori dolgozóinak és kisrészvényeseinek a keresetével kapcsolatos tárgyalás (akik a gyár rossz magánosítása miatt 111 millió eurós kártérítést követelnek a Szerb Köztársaságtól) nyilván még nehezebb idők várnak a kisrészvényesekre – olvasható a keresetet benyújtók közleményében.

A kisrészvényesek szerint már több mint két éve halogatják az ügy tárgyalását, illetve annak megválaszolását, hogy a rossz magánosítással károsultak-e a gyár részvényesei vagy sem. Hibáztatható-e az állam a Jugoremedija rossz privatizációja miatt? A részvényesek szerint az állam szándékosan obstruálja a bírósági eljárást, halogatja a kérdés megválaszolását. Ennek az a célja, hogy a gyógyszergyár dolgozói végérvényesen munkahely nélkül maradjanak, részvényeiket elértéktelenítsék, és hogy ellehetetlenítsék számukra, hogy a későbbiekben a strasbourgi Nemzetközi Bírósághoz fordulhassanak.

A patthelyzet közepette várják, hogy a számvevőszék újra felmérje a Jugoremedija vagyonát. Ennek értékétől függ a gyógyszergyár további sorsa: ha nagyobb lesz, akkor van esély az átszervezésre, ha pedig kisebb, akkor következik a csőd és a végelszámolás, ami a munkahelyek és a részvények elvesztését okozná. A részvényesek szerint minden jel arra utal, az a cél, hogy leértékeljék a gyár vagyonát, ami után a gyár jelenlegi bérlője (2012 óta) az újvidéki Union Medic társaság, illetve annak tulajdonosa Milan Selaković kezébe kerül a Jugoremedija.

Az állam közreműködésével 2002-ben Jovica Stefanović Nini kezébe került a nagybecskereki gyógyszergyár részvényeinek nem egész 42 százaléka, de az üzletember így is többségi tulajdonosként viselkedett. Három és félévi viszálykodás és pereskedés után a belgrádi Kereskedelmi Felső Bíróság és a Privatizációs Ügynökség megsemmisítette a magánosítást, és újra többségi tulajdonosok lettek a kisrészvényesek. Az újraindulás sikeresnek ígérkezett, de az utóbbi három évben mutatóik egyre rosszabbodtak, mígnem csődeljárás indult a gyárban.

A részvényesek szerint példátlan módon elvették a vagyonukat. Ezért ha az új hatalom tisztázni akarja a múlt hibáit, és be akarja bizonyítani, hogy különbözik a korábbitól, akkor a Jugoremedija bírósági tárgyalását el kell kezdeni. Már csak azért is, hogy ennek végkimenetele példaként szolgáljon a magánosítás során hasonló helyzetbe jutott részvényeseknek. Ellenkező esetben az új hatalom valójában ott folytatja majd, ahol a korábbi abbahagyta – olvasható a Jugoremedija részvényeseinek közleményében.