2024. április 20., szombat

Hol a csudában van ez az Ukrajna?

Az amerikaiak 68 százaléka kíséri figyelemmel az ukrajnai helyzet alakulását, de csak egyhatoduk képes a térképen megtalálni az országot

Előfordult már, hogy vezető amerikai politikusok összekeverték Bukarestet és Budapestet, vagy éppen Szlovákiát Szlovéniával. Feltételezhető, hogy Ukrajnáról többet tudnak. Különösen napjainkban, amikor a helyi orosz lakosság – a Moszkvából sugalmazott és irányított – függetlenségi törekvései miatt kialakult egyre feszültebb ukrajnai helyzet rendkívül kiélezte az Egyesült Államok és Oroszország egyébként is barátságtalan viszonyát.

Az amerikai választók azonban már bajban vannak, ha az oroszokkal kialakult újabb viszály forrásvidékét kell földrajzilag meghatározniuk. A helyszín (pontos) megjelölése annak ellenére komoly gondot okoz számukra, hogy a Gallup közvélemény-kutató intézet múlt havi felmérésében a megkérdezettek 68 százaléka erősítette meg: nagy figyelemmel, vagy legalább valamennyire, de mégis követi az oroszok szerepvállalását az ukrán válságban. Március végén azonban kiderült, a többségnek fogalma sincs, hol is helyezkedik el e sokat emlegetett, robbanásveszélyes ország. Az SSI intézet által elvégzett közvélemény-kutatásból, amelybe 2066 személyt vontak be, legalábbis erre lehet következtetni.

A több mint kétezer válaszadó egyhatoda, vagyis a 16 százaléka tudta viszonylag pontosan bejelölni Ukrajnát egy vaktérképen. A többség azonban csak annyit tudott az országról, hogy valahol Európában vagy Ázsiában helyezkedik el. Nagyjából abban a hatalmas kiterjedésű térségben, amellyel nyugaton az európai Portugália, délen az afrikai Szudán, keleten az ázsiai Kazahsztán, északon pedig a szintén európai Finnország határos. Akadtak olyanok is – mint a mellékelt „térképen” levő pontok jelzik – akik az USA-ban, Ausztráliában, Új-Zélandon, a Csendes-óceán közepén... vélték helyét. A 18 és 24 év közötti fiatalok pontosabban meg tudták határozni a helyét, mint az idősebbek. Igaz, az egyetemi végzettségűek csaknem 77 százaléka képtelen volt pontosan bejelölni földrajzi helyét.

Az eredményt ismertető Washington Post szerint a legkevésbé tájékozottak egy része azt is elfogadhatónak tartja, hogy az USA – saját biztonsága megóvása végett – alkalmazzon (katonai) erőt az oroszok ellen Ukrajnában, mert szerintük Moszkva veszélyezteti az amerikai nemzeti érdekeket. Bár a fegyveres beavatkozást csak a megkérdezettek 13 százaléka támogatja, a legbefolyásosabbnak tartott amerikai napilap szerint a kemény katonai választ inkább azok szorgalmazzák, akik úgy gondolják, hogy a bajba került Ukrajna sokkal messzebb van a valóságos helyétől.

Az amerikaiak majd fele azonban nem fogalmazott meg ennyire harcias véleményt az ukrán helyzettel, illetve az ukrán–orosz válsággal kapcsolatban. Sok válaszadó inkább tanácstalan, kétkedő, s nem is igazán tudja, mit kellene tenni, vagy kezdeni most ezzel. Ebbe a csoportba a lakosság 45 százaléka sorolható. A bizonytalankodók azonban teljes mértékben egyetértenek abban, hogy a legjobb megoldás, ha az Egyesült Államok nem bonyolódik költséges akcióba Ukrajnában.