2024. április 20., szombat

A néptánc népszerűsítése a legfőbb célunk

A Fölszállott a páva középdöntőjében szerepel a hétvégén a topolyai Cirkalom táncegyüttes – Az elődöntős élményekről beszélgettünk velük

Tavaszi méhkasra emlékeztet zsongásával, nyüzsgésével a topolyai Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ épülete. Önkéntelenül ragadja magával a belépőt az egyik próbateremből kiszűrődő citerazene, egy harsány népdal kíséretében. A nagyteremben még a jövő nemzedék szorgos lábacskái ropják a táncot, majd megérkeznek a Cirkalom felnőtt táncosai is, hogy még néhányszor átpróbálják következő műsorukat, amellyel az előttünk álló hétvégén (április 12-én, 18.35-kor) mérettetnek meg a Duna Televízió Fölszállott a páva elnevezésű vetélkedőjének középdöntőjében.

Ezúttal is a két művészeti vezető Kisimre Árpád és Savelin László érkezik az elsők között.

Mikor és miért döntött úgy a csoport, hogy elindul ezen a megmérettetésen, hiszen a Cirkalom már régen kilépett az ismeretlenség homályából, számos jelentős elismeréssel, díjjal a tarsolyában?

– Tavaly döntöttük el szavazással, hogy részt vegyünk-e a Fölszállott a páva vetélkedőn – meséli Kisimre Árpád. – Tudtuk, hogy nem lesz könnyű dolgunk, hiszen nem csak egyszeri fellépésről van szó, hanem felkészülni az előválogatóra, majd az elődöntőre és esetleg a döntőre. Célunk nem is annyira a vetélkedő megnyerése. Tudjuk ugyanis, hogy sokszor csak egy-két ponton, a közönség és a zsűri hangulatán múlhat egy győzelem. Döntésünk fő oka mindenekelőtt a műfaj itthoni népszerűsítése, és annak bemutatása a világ előtt, hogy a Kárpát-medencének ezen a részén is vannak jó táncosok, folyik komoly munka a néptánc tanítása, a hagyományok ápolása terén.

A tévé képernyőjén keresztül inkább barátias hangulatot árasztott a vetélkedő helyszíne, mintsem egy verseny csatateréét. Milyen volt az elődöntő hangulata a helyszínen?

– Fantasztikus volt a hangulat, és magának a vetélkedőnek a légköre is, ami kellemes meglepetés volt számunkra, hiszen korábban már számos tévészereplésünk volt, ahol sokkal feszültebb körülmények között kellett fellépnünk. Nagyon jó a színpad minősége. Minden olyan föltétel adott, úgy fény, mint hangtechnikában is, ami szükséges egy jó előadáshoz. A munkatársak nagyon segítőkészek, nagyon kedvesek. Persze mindenekelőtt ez egy verseny. Bizonyos feszültség, versenyláz azért van. Ami kell is, hogy a versenyszám a lehető legszínvonalasabb legyen, de ezt ellensúlyozza az a közvetlenség, ami a helyszínt jellemzi. A fellépés előtt nem sok idő jut ismerkedni a többiekkel, hiszen próba próbát követ. Már pénteken délelőtt tíztől az esti órákig foglaltak vagyunk.

Hogyan lehet beleszorítani négy és fél percbe egy jóval terjedelmesebb műsorszámot?

– Nagyon nehéz. Éppen most dolgozunk Lacival azon, hogy ez sikerüljön a középdöntőben is. Mindazt, amit szeretnénk bemutatni a bukovinai táncokból, az aldunai székelyek táncából bele kell valahogy szorítani a megadott műsoridőbe. Hol itt csíp le belőle egy kicsit az ember, hol ott, oly módon, hogy azért ne legyen egyhangú. Pont ez volt az előnyünk az elődöntő során. Ezt hangsúlyozta ki a zsűri is, hogy nagyon hangulatos volt a produkció.

Nem kicsi a színpad egy ilyen népes csoportnak?

- Előre megkaptuk a színpad méreteit a tévésektől, így már itthon úgy tudtunk próbálni, hogy a kijelölt területre alakítottuk ki a koreográfiát – kapcsolódik be a beszélgetésbe Savelin László. – Kilenc párnak kellett elférnie a pódiumon, és ez pontosan elegendő is volt. Most az új műsorban is hasonló lesz a helyzet.

Ki a koreográfus és hol sikerült beszerezni a zsűri által külön megdicsért visletet?

– Tóth Etelka és Radák János a koreográfus, az eredeti népviselethez pedig Etelka segítségével jutottunk hozzá. Ő hozta a Felvidékről. Egyébként a következő fellépésünkön is autentikus népviseletben fogunk táncolni. Erre mindig nagy figyelmet fordítunk – mondja Árpád.

Milyen felkészülést igényel a vetélkedő? Többet vagy kevesebbet, mint egy más fellépés?

– Mi minden fellépésünkre egyformán, kellő komolysággal készülünk, legyen az hazai vagy külföldi vendégszereplés. Igyekszünk minden fellépésen azt a színvonalat képviselni, amit elvár tőlünk a közönség, amit mi is elvárunk magunktól. Most azért kell talán többet készülnünk, mert egy 12-13 perces műsorszámot kell leszűkítenünk mondhatni az egy harmadára, ügyelve arra, hogy minden benne legyen, de ne össze-vissza, hanem egy meghatározott összhangban. Fizikailag is jól fel kell készülnünk, mivel ott a stúdióban három nap komoly munka vár a csoportra. A zsűri már a próbák alatt megnézi a fellépőket, és minden bizonnyal már ekkor kialakít egy rangsort magában. Ezért ügyelnünk kell arra, hogy minden próbát a lehető legnagyobb odafigyeléssel csináljunk végig – mondja Laci.

Hány táncosa van jelenleg a Cirkalomnak, bemutatkozik-e mindenki a vetélkedő során, esetleg más valaki a Kodály Zoltán MMK-ból?

K. Á.: Harminchat táncosunk van, és egy-egy fellépés alkalmával a vetélkedőn kilenc pár tud bemutatkozni a közönségnek. Nem fog állandó jelleggel ugyanaz a kilenc pár szerepelni, de figyelembe kellett vennünk az előírt korhatárt. A középdöntőben, illetve, ha eljutunk a döntőbe, lehetnek változások a fellépők csoportjában. Más, egyéni fellépőnek nem volt igénye elindulni a vetélkedőn a művelődési központból, hiszen mi, elsősorban mint csoport létezünk.

S. L.: Állandó zenei kísérőnk a Csalóka népi zenekar azért természetesen ott van velünk, kiegészülve a Duna TV által biztosított együttessel. Külön élmény volt számunkra is, hogy ilyen zenei kíséretet kaptunk, nagyban hozzájárulva fellépésünk színvonalához. Nem csak a közönségnek, de nekünk táncosoknak is kellemesebb érzés, ha nyolc zenész muzsikál, mintha csak három.

n Milyenek a visszajelzések az elődöntőben elért sikerre, a szinte maximális pontszámra?

S. L.: Kellemes érzés és egyben meglepő, hogy milyen sok gratulációt, biztatást kaptunk barátainkon, ismerőseinken kívül nagyon sok ismeretlentől is. Jó érezni, tudni, hogy milyen sok embernek szereztünk élményt fellépésünkkel, és hogy megvalósítjuk egyik kitűzött célunkat: megismertetni, még népszerűbbé tenni a népi táncot még szélesebb körben.

K. Á.: Itt szeretnénk megköszönni mindenkinek, aki bármilyen módon segített, bátorított, biztatott bennünket az eddigiek során, illetve most előre azokat a szavazatokat is, amelyeket a középdöntőben fognak küldeni, hiszen itt már a nézők is továbbjuttathatnak valakit a döntőbe. Őszintén reméljük, hogy mi leszünk azok. Ismerve a középdöntő mezőnyét tudjuk, hogy nem lesz könnyű dolgunk. Mindhárom másik csoport is nagyon jó. Ilyenkor már valóban csak apró különbségek döntenek.

Aki szavazni szeretne a topolyai táncegyüttesre, az megteheti a következő telefonszámokon:

+36 20 44 22 999, +36 30 44 22 999 vagy +36 70 44 22 999.

A Cirkalom kódszáma a 24-es.