2024. április 19., péntek

Hárommillió eurót meghaladó hitel

A Tartományi Mezőgazdaság-fejlesztési Alap 351 termelővel kötött szerződést hitelek folyósítására

A Tartományi Képviselőház nagytermében tegnap írták alá a szerződéseket azok a mezőgazdasági termelők, akik sikerrel jártak a Tartományi Mezőgazdaság-fejlesztési Alap legutóbbi hitelpályázatain. Az alap február 15-én négy hitelvonalra, új öntözőberendezések vásárlására, mezőgépek beszerzésére, több éves szőlőültetvények telepítésére, valamint méhrajok és kaptárak vásárlására írt ki ezúttal pályázatot.

Szabó József, a Tartományi Mezőgazdaság-fejlesztési Alap igazgatója a pályázókat köszöntve elmondta, az alap kínálja továbbra is a legkedvezőbb feltételeket, és beváltotta mindazokat a célokat, amelyekért több mint egy évtizeddel ezelőtt megalapult. Ezt felismerték a termelők is, amit igazol, hogy évről évre többen kérelmezik. Az alap tavaszi pályázatára 498 pályázatot küldtek be 4,43 millió euró értékében. Ebből 351 igénylést hagytak jóvá, azaz összesen 3,28 millió eurót.

– A Tartományi Mezőgazdaság-fejlesztési Alap költségvetése az idén többszörösére duzzadt. Az alaptőkét a tavalyi 50 millió dinárról tartományi forrásokból szinte az ötszörösére, 235 millió dinárra növelték, és ha hozzászámítjuk azt a pénzt, amit a hiteligénylők az idén a törlesztőrészletek révén fizetnek vissza, mintegy 550 millió dinár áll majd rendelkezésre – tette hozzá Szabó József.

Stojan Marinković, a Tartományi Mezőgazdaság-fejlesztési Alap igazgatóhelyettese elmondta, hogy az alap az elmúlt tíz évben tíz hitelvonal keretében megközelítőleg 2500 hitelt hagyott jóvá 1,6 milliárd dinár összértékben.