2024. április 26., péntek

Önkéntesek bontják a régi házat Péterrévén

A Vancsesz aktivistái áprilisban végeznek a bontási munkálatokkal, majd megkezdik a nagycsaládos ház alapjának ásását

A Vajdasági Nagycsaládos-egyesületek Szövetsége áprilisra tervezte, de március 30-án megkezdte Péterrévén, az Ady Endre utca 23. alatt lévő régi családi ház lebontását, hogy a helyén a péterrévei nagycsaládos-egyesület és a szövetség számára nagycsaládos székházat építsen. A szövetség elképzelése szerint a nagycsaládos ház idővel akár civil központként is működhetne, segítve az adai, péterrévei és óbecsei civil szervezetek munkáját. A Vancsesz elnöke, Krizsán Vilmos elmondta, hogy azóta már három munkaakciót is tartottak, pénteken, szombaton és vasárnap is dolgoztak az önkénteseik. A munkaakciókban eddig 25-en vettek részt, zömében péterréveiek és néhány adai, akik 223 órát dolgoztak.

– A munka folytatódik a hétvégén is. Egyelőre az épületről lebontottuk a tetőt, vagyis leszedtük a cserepeket, a gerendákat és a léceket. A hétvégén már a falak bontására kerül sor, amelyekből szeretnénk a hasznosítható téglát és faanyagot kiválasztani – magyarázta Krizsán Vilmos. – A bontási munkálatokat áprilisban befejeznénk, hogy az épület teljes eltakarítása után nekikezdhessünk az alap ásásának. A munkálatokba itt már bekapcsolódik a kivitelező is. A vállalkozó kiválasztása folyamatban van, egyelőre a harmadik árajánlatra várunk. Ez jelenti az építkezés nehezebbik részét, mert még elég sok mindent nem tudunk a finanszírozással kapcsolatban, viszont ettől függ a munkálatok üteme. Ami biztos, hogy az anyaországi Emberi Erőforrások Minisztériumának 2,5 millió forintos támogatása – ami kevéssel több, mint 900 000 dinár – megérkezett. Ebből az összegből elkezdhetjük a munkálatokat, az alap ásását és kibetonozását, valamint a falak felhúzását. A másik nagy pályázatunkat a Bethlen Gábor Alaphoz nyújtottunk be, amelynél 4 millió forint támogatásra pályáztunk, ami valamivel kevesebb, mint 1,5 millió dinár. Ez ügyben április végére ígérik a döntést, vagyis mire végzünk a bontással, valószínűleg tudni fogjuk a végeredményt. Számításaink szerint a két összeg együtt arra lenne elég, hogy felhúzzuk a falakat és lebetonozzuk a plafont, és reméljük, hogy ebből a tetőt is fel tudjuk tenni az épületre – nyilatkozta a Vancsesz elnöke, aki hozzátette, hogy több helyre nyújtottak be pályázatot és kérvényt támogatásra. Mint mondta, nagy segítség lenne számukra, ha találnának támogatókat az épületanyag beszerzéséhez, amelynek legalább egy részét finanszíroznák a szponzorok. Továbbá tárgyalnak a Tartományi Nagyberuházási Alappal is az épület kiépítésének finanszírozásáról. Az elnök megjegyezte, hogy az ugyancsak nagy tételnek számító nyílászárók, vagyis az ajtók és ablakok beszerzésében anyaországi támogatásra pályáznak

A péterrévei nagycsaládos ház alapterülete közel 210 négyzetméter lesz, az udvaron pedig 84 négyzetméteres nyári teraszt is felállítanak. Krizsán Vilmos elmondta, hogy az első fázisban a 120 négyzetméteres épület megépítését tervezik. Ebben lenne egy nagyobb terem, amelyben rendezvényeket és tanácskozásokat rendeznének. Továbbá egy irodahelyiség a péterrévei Bölcső Nagycsaládos-egyesület és a Vancsesz számára, valamint női és férfi toalett, illetve konyha és egy raktár az adományok számára, illetve kazánház, amit csak a második fázisban szerelnének fel a fűtőtestekkel együtt. A szövetség elnöke közölte, amíg az épületnek ezt a részét nem teszik teljesen egészében használhatóvá, addig bele sem kezdenek a második fázisba, vagyis a három vendégszoba, a tüzelőraktár és a fűtésrendszer kiépítésébe. A tervek szerint a vendégszobákban két-két emeletes ágy lenne, vagyis 12 személyt tudnának elhelyezni a képzések alkalmával. Krizsán Vilmos kijelentette, hogy azt szeretnék, ha idővel a nagycsaládos ház legalább részben önellátó lenne, így ezeket a szobákat szeretnék kiadni vendégeknek, akárcsak a nagytermet különféle, köztük családi rendezvények megtartására. A harmadik fázisban készülne el az udvaron a 84 négyzetméteres nyári terasz, ahol foglalkozásokat szerveznének a fiataloknak, de bérbe adnák családi rendezvények számára is. Továbbá építenek parkolót, valamint játszóteret a nyári terasz végében.