2024. március 28., csütörtök
SAKK

Zentai sikerek Szegeden

A Magyarország–Szerbia IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében a hétvégén Szegeden tartották meg a két ország legjobb fiatal sakkozóinak kétnapos táborát. Josip Dekić, a szerbiai korosztályos válogatott megbízott szövetségi kapitánya olyannyira komolyan fogta fel az eseményt, hogy arra még Novak Čabarkapa nemzetközi mestert is meghívta, aki hétfő óta a szabadkai Népkörben zajló országos felnőttsakkbajnokságon immár Szerbia legjobbjaival méri össze erejét.

Čabarkapa számára végül is jól sikerült a „bemelegítés”, hiszen a tábor mintegy 40 részvevőjének mezőnyében sikerült megnyernie a gyorslépéses és a rapid tornát is. Ezen egyébként szép sikereket könyvelhettek el a zentai és környékbeli fiatal sakkozók is, hiszen a tornyosi színekben versenyző Kecskeméti Árpád korosztályában két első helyezést is szerzett, és a zentai Korponai Ákossal együtt diadalmaskodott az atomsakktornán is (amelyet magyar nyelvterületen tandemként is ismernek). A Tisza-parti küldöttség tagjai közül emellett korosztályában ezüstérmet szerzett a csókai színekben versenyző Stefan Grbin, míg klubtársa, Nagy Alex és a zentai Mila Šoklovački bronzéremmel lett gazdagabb.

A kétnapos rendezvény végén került sor a két ország legjobb fiatal sakkozóinak mérkőzésére, amelyen a szerbiai válogatott végül 20:18 arányú győzelmet aratott. A szerbiaiak sikeréhez a már említett Kecskeméti és Grbin mellett a leginkább a zentai Boros Tamás járult hozzá, hiszen mindhárman megnyerték mindkét mérkőzésüket. A szegedi és a zentai klub vezetői egyébként az IPA-program keretében tárgyalóasztalhoz ültették a vajdasági, a szerbiai és a magyarországi sakkszövetségek elnökeit, illetve főtitkárait. A megbeszélés során a felek megállapodtak arról, hogy a két ország szövetségei a jövőben szorosan együttműködnek, férfi és női válogatott csapataik pedig még a nyár végén kezdődő sakkolimpia előtt felkészülési mérkőzést vívnak egymással. A „szoros együttműködés” egyébként máris megkezdődött a magyar felnőttélmezőnybe az utóbbi években berobbant Rapport Richárd nagymester és Jovana Vojinović között, hisz utóbbi a 18 éves magyar nagymester kíséretében jelent meg az Apatin melletti Junaković fürdőben megrendezett országos női bajnokságon, és a vasárnap véget ért közel kéthetes küzdelemsorozat során sikerült is kiharcolnia a bajnoki titulust.

Egy tél – négy bajnokság

Szombaton Zentán befejeződtek az elsősorban falusi csapatokat felölelő sakkversenyek. A Téli falusi sakkligának nevezett, huszonhatodik alkalommal megszervezett bajnokság egy héttel korábban ért véget: a rapid rendszerben, négy fordulóban lebonyolított bajnokságban hat csapat vett részt, s a topolyai községhez tartozó Gunaras Fehér Szarvas nevet viselő csapata szerezte meg az 1. helyet 61,5 ponttal. Tornyos 54 ponttal követi, a 3. a zentai Zörgő csapat (44,5), 4. Orompart (31), 5. Felsőhegy (24,5), 6. a zentai Tornádó 23,5 ponttal.

A verseny befejezéseként szervezték meg svájci rendszerben az egyéni bajnokságot. A győztes Tóth Pál Gábor (Orompart) lett, a 2. Kaszás Viktor (Tornyos), a 3. Zoran Davidović (zentai Tornádó).

Ezen a télen első alkalommal tartottak gyorslépéses egyéni versenyt. A győztes Juhász Bence (Felsőhegy) lett, 2. Zörgő Vince (Zenta), 3. Milorad Kocić (Gunaras).

A versenysorozat zárásaként vasárnap 13. alkalommal rendezték meg a Felsőhegyi nemzetközi csapatbajnokságot. Igaz, a rendezvénynek már nem sok köze van Felsőhegyhez, legföljebb az elnevezése és a szervezők kötik a faluhoz. Helyi támogatás híján ugyanis évek óta a Zentai Sakk-klub ad otthont ennek a bajnokságnak (miként a többi versenynek is).

A bajnokságot a magyarországi Deszk csapata nyerte meg. A további sorrend: 2. Orompart I., 3. Tornyos, 4. Tornádó, 5. Orompart II., 6. Felsőhegy, 7. Fehér Szarvas, 8. Felsőhegyi Bankárok (az általános iskola diákcsapata).

Az összes verseny díjkiosztó ünnepségét Zentán a tóparti helyi közösség épületében tartották meg a már megszokott baráti légkörben és jó hangulatban.

A következő „falusi jellegű” sakkversenyt augusztusban az Oromparti Napok keretében tartják Kajári István emlékére.

* * *

Szerbiai férfi egyéni országos bajnokság, 2. forduló: Šarenac (2407)–Lajthajm (2539) remi, Popović (2540)–Inđić (2523) remi, Damljanović (2566)–Čabarkapa (2392) remi, Márkus (2610)–Perunović (2631) remi, Miladinović (2583)–Dejan Nestorović (2422) 0:1, Nikola Nestorović (2427)–Sedlak (2568) remi. A sorrend: 1–3. D. Nestorović, Inđić, Šarenac 1,5, 4–9. Márkus, Sedlak, Perunović, Čabarkapa, Popović, Damljanović 1, 10–12. N. Nestorović, Lajthajm, Miladinović 0,5 pont.